Redan en vän i Bryssel

Just nu utkämpar vi ålänningar en diplomatisk strid med regeringen i Helsingfors, om en egen plats i EU. Vill SFP hjälpa till eller vill partiet stjälpa?

Nils Torvalds ställer upp i nästa EU-val för SFP. Det är goda nyheter för alla dem som vill ha en aktiv diskussion om Finlands relation till Ryssland. Det är goda nyheter för alla som värnar om det svenska språket i Finland. Det är goda nyheter för alla ålänningar.

Många finska medborgare tycker att det är bäst att tiga och hålla tyst, när den stora ryska björnen ryter i skogarna längs den långa, långa gränsen mot Finland – och till sjöss i Finska viken och Östersjön. Torvalds tycker i stället att vi skall gå med i Nato. I årets presidentval var han den enda kandidaten som vågade säga detta högt varvid han fick mycket kritik i medierna. Men med Torvalds bakgrund vet han förmodligen vad han talar om, eller hur? Även jag är tveksam till ett finskt medlemskap i Nato, men frågan behöver diskuteras öppet, utan rädsla för farliga Vladimir Putin.

Vi ålänningar talar svenska, och servicen på svenska är tämligen usel i Finland numera, och sämre blir det hela tiden. Därför orienterar vi oss alltmer västerut. Det är trist. Just nu utkämpar vi ålänningar en diplomatisk strid med regeringen i Helsingfors, om en egen plats i EU. Vill SFP hjälpa till eller vill partiet stjälpa? Vad jag vet är att Torvalds är positiv till vår strävan.

Alltså är det bra att Torvalds ställer upp i nästa EU-val, han kommer garanterat få många åländska röster efter sitt engagemang för jakt, fiske och det svenska språket. Om vi ålänningar får en egen EU-plats har vi redan en vän i Bryssel.

Mats Granesäter Mariehamn

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning