Red Bulls rådgivare ville se förarna sjuka i covid-19 – planerade läger för att alla skulle smittas

Stallchefen Helmut Marko (vänster) föreslog att alla Red Bulls förare, däribland Max Verstappen (höger) skulle bli infekterade av coronaviruset. Arkivbild. Bild: Nelson Antoine / AP Photo

Bli smittade av coronaviruset. Den rekommendationen fick formel 1-förarna i Red Bull av sin rådgivare Helmut Marko. – Låt mig formulera mig så här: Det har inte mottagits väl, säger Marko enligt BBC.

Formel 1-säsongen är alltjämt uppskjuten på grund av den pågående coronapandemin och ingen vet när nästa lopp kommer att genomföras.

Ett utmärkt tillfälle att slå ihjäl lite dödtid och låta förarna i Red Bull-teamet bli infekterade, tänkte Helmut Marko, och föreslog att alla – såväl seniorer som juniorer – skulle samlas på ett förberedande läger.

– De är alla starka och unga män med god hälsa. På det sättet skulle de vara väl förberedda när allting startar igång igen, säger stallets 76-årige rådgivare till den österrikiska tv-kanalen ORF, enligt BBC.

Åtta uteblivna race

Idén gav dock inte gehöret som Marko hade hoppats på.

– Låt mig formulera mig så här: Det har inte mottagits väl, säger han.

Planen var att organisera lägret så att förarna skulle vara i bästa möjliga fysiska form när väl F1-säsongen startar. Hittills har åtta race ställts in eller skjutits upp och det är långt ifrån säkert att de nästkommande loppen i Kanada, Frankrike, Österrike och Storbritannien, i juni och juli, kommer att kunna genomföras.

Kan ha covid-19

F1-chefen Chase Carey har uttalat en målsättning om att inleda racingsäsongen under sommaren och hinna med så många lopp det går av totalt 22 stycken.

Helmut Marko:

– Om det blir en säsong med 15-18 race så kommer det bli väldigt tufft. Då finns det inte någon möjlighet att förbättra konditionen under säsongen. Så det vore idealt att använda tiden för det nu.

Själv tror han att han redan har drabbats av coronaviruset, men eftersom tillgången till tester i hans hemland Österrike är begränsade så kan han inte vara säker.

– Jag hade vad jag trodde var en svår förkylning och symtomen matchade corona. Det var något jag aldrig haft så intensivt förut, säger Marko.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning