Real bygger nytt medan Atleti storsatsar

Atletico Madrid med ledning av Koke var det starkare Madridlaget i Uefas Supercup-final. Bild: Javier Soriano / AFP / Lehtikuva

Normalt sett handlar titelstriden om Real Madrid och Barcelona. Av de senaste 14 ligatitlarna har Barca vunnit hela nio medan Los Blancos segrat fyra gånger.

Den enda "uppstickaren" är Atletico Madrid som inför denna säsong framstår som det främsta hotet mot Barcelona då katalanerna jagar sin 26:e ligatitel. Real har 33 medan Atletico mäktat med tio.

Real Madrid tappade som bekant Cristiano Ronaldo till Juventus och med den formidable portugisen försvann en målspruta klubben aldrig tidigare förfogat över. Portugisen snittade över ett mål per match, 1,03 med Real. 450 mål på 438 matcher är ett vansinnigt facit. Där ligger också legendarer som Raúl med 323 mål men bara 0,44 i målsnitt och Alfredo di Stefano med 308, respektive 0,78 i lä.

Den enda som kommer nära Ronaldos siffror är den ungerska ikonen Ferenc Puskas som gjorde 242 mål på 262 matcher och därmed lämnade storklubben med ett målsnitt på 0,92 per match.

Spelare som Cristiano Ronaldo går inte att ersätta. Real försatte sin främsta chans förra sommaren då klubben inte förmådde matcha PSG:s jättebud på Kylian Mbappé. Den superba tonåringen kunde ha varit lösningen för Real i ett decennium framöver men inte ens den mest framgångsrika klubben får alltid som den vill. Och för att nu köpa loss Mbappé krävs sannolikt en summa någonstans i trakterna av en halv miljard euro och hur rika och stora Real än må vara är det pengar som inte ens Los Blancos kan hosta upp. Med en omsättning på cirka 700 miljoner euro är det en omöjlig ekvation.

Att all rim och reson försvunnit på transfermarknaden är gammal skåpmat. Det ekonomiska hjulet snurrar på allt snabbare och spelarna med sina slipade agenter vet exakt vad man kan begära i löner och övergångssummor.

Något som naturligtvis ytterligare förstärkt de stora klubbarnas ställning. Klasskillnaderna är enorma och på sikt borde någonting göras. Det är inte utan att man allt oftare med avund sneglar över Atlanten och drömmer om liknande system som i de nordamerikanska proffsligorna där lönetak och reservationsrundor ser till att det finns ett välkommet ombyte då det gäller mästare och dominanter. Samma sak kommer väl aldrig proffsfotbollen i Europa att få uppleva men det kostar som bekant ingenting att drömma lite.

Med transfersummor från helsike har också Real Madrid tvingats tänka om. Redan förra sommaren satsade klubben på yngre förmågor och trenden är densamma denna sommar. Medelåldern på nyförvärven ligger runt 22 år, Thibaut Courtois är äldst med sina 26 bast.

Real Madrid kommer alltid att höra till de största inom fotbollen. Klubben är en institution och inte ens ett par magrare säsonger ändrar på det. Sådana säsonger kan vara i antågande nu för i dagsläget känns Real bara som tredjehandsfavorit i Spanien. Kommer inte på rak hand ihåg när utgångsläget senast varit det.

Nya tränaren Julen Lopetegui har gjort det bra om han är kvar på sin post då säsongen summeras. Zinedine Zidanes skugga är oerhört stor.

Atletico Madrid har värvat tungt och såg alldeles utmärkta ut i supercupfinalen mot just Real Madrid. Rodri och Thomas Lemar har stjärnpotential. Atleti har både mera spets och bredd i år.

Barcelona har värvat smart. Visserligen försvann en av alla tiders största då Andres Iniesta gick till Japan. Den väldigt nyttige Paulinho kunde inte motstå de gigantiska pengahögarna i Kina. Men Arturo Vidal är en fullgod ersättare och de unga brassarna hyperintressanta. Ernesto Valverdes spelsystem sitter dessutom rätt bra. Det gör visserligen också Diego Simeones teser i Atletico Madrid men spelstilen Simeone förespråkar är oerhört energikrävande och påfrestande för spelarna.

Så visst får Barcelona mästartipset. Men det blir jämnare än i fjol då den katalanska jätten segrade med 14 poängs marginal.

Jonas von Wendt Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03