Razzia i Helsingfors avslöjade många brister i taxiverksamheten

Myndigheterna granskade i sitt gemensamma tillslag på fredagen 86 taxibilar i Helsingfors. I 51 fall fanns det brister. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Helsingforspolisen och flera myndigheter genomförde på fredagen en razzia mot taxibilar i Helsingfors. I nästan 60 procent av de inspekterade bilarna fanns brister. Tidigare i veckan meddelade polisen att antalet sexualbrott där taxichaufförer är misstänkta har ökat klart.

En inspektion av taxibilar och taxiföretagare i Helsingfors på fredagen gav mindre smickrande resultat.

I razzian, som genomfördes av Helsingforspolisen, Regionförvaltningsverket, Skatteförvaltningen och Transport- och kommunikationsverket Traficom tillsammans, granskades 86 taxibilar. I 51 fann myndigheterna något att anmärka på.

I två fall gav polisen böter, i 44 handlade det om avgift för trafikförseelse.

"Det stora antalet påföljder visar hur viktig övervakningen är", säger överkonstapel Arto Aaltonen i ett pressmeddelande.

"Det handlar om yrkestrafik som kräver tillstånd, då borde saker vara bättre under kontroll".

Mest brister fanns det i hur taxibilarna visade information. I 17 fall syntes inte prisuppgifterna korrekt. Chaufförens namn eller taxilovsinnehavarens namn och kontaktuppgifterna saknades likaså i fler än 15 fall.

En bil saknade helt taxilov och en bil var inte besiktad.

I 15 av fallen saknades trafiktillstånd, i 2 fanns ingen taxiskylt och i 2 hade inte registreringen gjorts på rätt sätt.

I pressmeddelandet sammanfattar myndigheterna det hela med att de inte observerade brister som skulle äventyra trafiksäkerheten – bilarna var i huvudsak i bra skick. Däremot fanns det "för många mindre brister".

Direktiv om priser

Den första september gav Traficom direktiv om hur taxibilarna ska visa prisuppgifter och uppge vad en exempelresa kostar. Tanken är att det ska bli lättare att jämföra för kunderna.

Sakkunniga Tiina-Liisa Ruotsalainen säger att hon hoppas att taxiföretagarna skulle fästa större vikt vid att göra det korrekt. För kunderna har det stor betydelse, samtidigt som bristerna är enkla att åtgärda för chaufförerna och företagarna.

Misstänkta sexualbrott

Helsingforspolisen meddelade tidigare i veckan att det har skett en ökning av sexualbrottsfall där taxichaufförer är misstänkta. Det handlar om brottsrubriceringar som tvingande till sexuell handling, sexuellt antastande, våldtäkt och grov våldtäkt samt försök till våldtäkt.

Ökningen har enligt ett pressmeddelande från polisen börjat från sommaren 2018. Det var då taxilagen förnyades, för att revideras två år senare.

Hittills under 2021 är taxichaufförer misstänkta i 23 sexualbrottsfall. En person kan vara misstänkt i flera ärenden.

Enligt kriminalinspektör Jari Koski har de misstänkta brotten skett på natten i taxibilen, på vägen hem, eller hemma hos målsägande efter taxiresan. Ibland har offren lockats med gratis taxiresa.

Koski betonar ändå att största delen av taxiresorna är trygga.

"Fenomenet som vi har observerat gäller bara en mycket liten del av taxiresorna och taxichaufförerna. Det är också sannolikt att polisen får veta om bara en del av sexualbrotten", säger Koski i pressmeddelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning