Razzia hos Deutsche Bank kring Panama-dokumenten

Deutsche Banks huvudkontor i Frankfurt am Main. Arkivbild. Bild: TT/AP/Michael Probst

Tyska myndigheter har genomfört en räd mot sex av Deutsche Banks kontor runtomkring Frankfurt am Main. Totalt 170 polismän, åklagare och skatteinspektörer ska ha deltagit i räden, enligt ett pressmeddelande.

Utredningen som sker i anslutning till de så kallade Panama-dokumenten riktas främst mot två anställda hos Deutsche Bank. Dessa två ska ha hjälpt kunder till banken att öppna konton utomlands i skatteparadis, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Deutsche Bank har tidigare uppgetts ha hanterat transaktioner åt Danske Banks skandalomsusade verksamhet i Estland. Banken själv har dock tonat ned sin roll i penningtvättskandalen och kallat det en "sekundär roll i förmedlingen av transaktioner". Den nuvarande utredningen ska dock inte ha något med kopplingarna till Danske Bank att göra, meddelar Deutsche Bank i ett uttalande.

För den tyska storbanken har det varit ett tufft 2018. Vid kvartalsrapporten i oktober redovisade man ett vinstras på 65 procent efter stora omstruktureringskostnader. Man har under flera år kämpat med förluster och sänkta kreditbetyg och sedan 2008 har man tvingats betala 18 miljarder dollar i samband med böter och rättsliga kostnader, enligt Bloomberg. De nya uppgifterna fick också aktien att under förmiddagen backa drygt tre procent på Frankfurtbörsen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning