Räty taggad inför VM på "barndomshemmets bakgård" – har tränat med NHL-spelare

Ishockey-VM på hemmaplan betyder extra mycket för Esbobördiga stjärnmålvakten Noora Räty. Nu gäller det att spinna vidare på bronsframgången från OS. – Det börjar bli dags att ta ett guld eller silver, säger Räty.

När VM ordnas i Finland spelar Finland bronsmatch mot Sverige och vinner. Så har det gått alla gånger: 1992, 1999 och 2009. Om ett drygt halvår är det dags för ett nytt hemmamästerskap, den här gången i Esbo. En som sjuder av iver är Noora Räty, Finlands kanske lyskraftigaste damhockeyspelare.

– Visst är det coolt att spela VM på sin bakgård. Mitt barndomshem är på tio minuters gångväg från hallen. Mormor kan gå till matcherna, hon bor precis bredvid, säger en leende Räty.

Fakta

Finland i hemma-VM i Esbo:

4.4: Finland–USA

6.4: Ryssland–Finland

8.4: Finland–Schweiz

9.4: Kanada–Finland

11.4 kvartsfinal

13.4 eventuell semifinal

14.4 eventuell final eller bronsmatch

Samtliga fem lag från Finlands grupp tar sig till kvartsfinal. I den svagare B-gruppen spelar Sverige, Tyskland, Tjeckien, Frankrike och Japan. De tre bästa från B-gruppen går till kvartsfinal och de två sämsta åker ut ur A-VM.

För Finlands del gäller det att bygga på den senaste tidens positiva trend. Efter OS-bronset i Pyeongchang blev det klart att de ordinarie landslagsspelarna får ett idrottarstöd på 10 000 euro av staten. Stödet har gett bättre förutsättningar för träning och chefstränaren Pasi Mustonen säger att sommarträningen aldrig tidigare gått så bra som i år.

Räty – som tidigare spelat i olika herrserier – har haft händerna fulla. Ett par gånger per vecka har träningspass med manliga toppspelare stått på schemat.

– Mina lediga dagar går att räkna på fingrarna. Jag har haft gasen i botten och det är roligt. Jag gillar att spela med kvinnor, men tempot på isen skruvas upp till helt andra nivåer då NHL- och AHL-spelare är med. Jag har utmanat mig själv hela sommaren, säger Kunlun Red Star-målvakten.

Dags att bryta bronsraden?

En hösttradition är att de blåvita spelarna får svara på en bekant fråga: Hur ska landslaget kunna utmana giganterna USA och Kanada? Sedan VM för damer startade 1990 har Finland tagit tolv medaljer – samtliga brons.

Räty tycker att det är dags att bryta bronsförbannelsen och menar att chansen är större i år än tidigare.

– De bästa möjligheterna att rucka på de amerikanska landslagen är säsongerna efter OS. Många spelare slutar och nya lirare testas. I år är vi tillsammans mer än USA och Kanada och tränar bättre, så jag hoppas att vi lyckas.

Tränaren Mustonen vill hellre tänka långsiktigt och påminner om realiteterna.

– Vi har bevisat att vi kan vinna enskilda matcher och så kommer det att vara den närmaste framtiden. Den stora skillnaden ligger i att vi bara har få klubbar som på riktigt är intresserade av att utveckla damidrotten, säger han.

– Kanada har 90 000 spelare, USA har 65 000 och vi 4 000. Av dessa 4 000 kan kanske 25 träna proffsigt. I Amerika är förutsättningarna helt annorlunda. Vi har kompetens men behöver tid.

Den alltid lika frispråkige Pasi Mustonen ställer höga krav på spelarna. Bild: Sebastian Backman / SPT

Tio lag med

I VM i Esbo kommer tio lag att göra upp om medaljerna – tidigare har åtta lag varit med. Det nya upplägget beror på att tio lag också kommer att vara med i OS i Peking 2022. Finland spelar i den högklassiga A-gruppen och inleder med att möta tuffaste möjliga motstånd: USA.

Fakta

Finland i de fem senaste VM-turneringarna:

2017: brons

2016: 4:e plats

2015: brons

2013: 4:e plats

2012: 4:e plats

Mustonen välkomnar förändringen.

– Lagen som slåss om medalj spelar sju matcher på elva dagar. Det krävs ännu mer rent fysiskt på grund av det tuffare programmet. Man måste vara ännu bättre för att lyckas.

Finland är redo. De senaste åren har landslaget blivit mer professionellt. "Det är toppidrott nu", säger Mustonen. Damhockeyn har utvecklats och den stabila världstrean Finland har hängt med. Nu är det dags att ta nästa steg och Mustonen vet vad som krävs för framgång.

– Det är vardagen som avgör allt. Jag har pressat spelarna på den här punkten. Man kan inte vänta till början av augusti och sedan träna. Vi måste vara världsbäst på att träna om vi ska nå nästa nivå.

Finlands hockeydamer inleder säsongen med en EHT-turnering i Tjeckien. Sverige står för motståndet i öppningsmatchen på torsdag klockan 16.30.

Fakta

Truppen till EHT-turneringen i Tjeckien:

Målvakter: Jenna Silvonen, Blues, Noora Räty, Kunlun Red Star CHN

Försvarare: Rosa Lindstedt, HV71, Jenni Hiirikoski, Luleå HF, Ronja Savolainen, Luleå HF, Aino Karppinen, Kärpät, Nelli Laitinen, BluesMinnamari Tuominen, Blues, Ella Viitasuo, Blues

Anfallare: Elisa Holopainen, KalPa, Susanna Tapani, Venla Hovi, Linda Välimäki, Ilves, Annina Rajahuhta, Riikka Välilä, HV71, Petra Nieminen, Luleå HF, Tanja Niskanen, KalPa, Matilda Nilsson, KalPa, Emmi Rakkolainen, Blues, Noora Tulus, Luleå HF, Ida Karjalainen, Ilves, Michelle Karvinen, Luleå HF.

Finlands program:

23.8: Finland–Sverige klockan 16.30

24.8: Tjeckien–Finland klockan 20

25.8: Ryssland–Finland klockan 16.30

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03