Räty lever sin dröm och bygger hockeykultur i Kina

Landslagets stjärna. Noora Räty anses allmänt vara världens bästa ishockeymålvakt. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Noora Räty spelar för första gången som fullblodsproffs i Kina – och lär vid sidan om kineserna att lira ishockey.

Kulturchock. Språkbarriär. Spelare från olika kontinenter. Men på något sätt har Noora Räty och Kunlun Red Star funnit en gemensam melodi.

– Efter två månader tillsammans börjar allting fungera. Spelarna kände inte varandra från förut, tränarna är nya, det tar tid att finna sig tillrätta i spelsystemet och anpassa sig till kulturen, säger Noora Räty om hösten i Kunlun Redstars.

Hon är stjärnmålvakten i det kinesiska laget Kunlun Red Star som – det här är inte ett skrivfel – spelar i den kanadensiska damligan CWHL. Laget består av två finländare, Räty och forwardsstjärnan Annina Rajahuhta, fyra amerikaner, fyra kanadensare med kinesiska rötter och flera kineser.

– Kineserna talar inte så bra engelska, så det gäller att vara väldigt tydlig med all kommunikation.

Laget har också två finländska assisterande tränare, Saara Niemi och Santeri Matikainen. Chefstränare i KHL-laget Kunlun Redstars systerklubb är den amerikanska ishockeylegenden Digit Murphy.

Ambassadör i Kina

Kunlun är inte desto mindre ett av två nya, kinesiska lag i den kanadensiska damligan – det andra är Vanke Rays. Bakgrunden är Kinas satsning på vinterspelen i Peking 2022 – målsättningen är en medalj i damhockeyn. Ambitiöst, med tanke på att det fanns färre än 300 registrerade damspelare i Kina förra säsongen.

– Det saknas åtminstone inte resurser i Kina, men allt går förstås inte att köpa med pengar. Det gäller att bygga en ishockeykultur och finna talanger som kan bli bra spelare, säger Räty.

Det är här Räty kommer in. Hon är anställd som ambassadör för ishockeyn i Kina. Ett hyfsat välbetalt jobb, fast i praktiken är det ishockeyn som är hennes huvudsyssla.

– Vi fungerar som mentorer för kineserna, lär dem att äta rätt, vila tillräckligt och leva som toppidrottare. Jag coachar också Kinas två landslagsmålvakter, som är med laget. Vi blir ofta kvar på isen efter träningarna, säger Räty.

Proffslön

För första gången någonsin får spelarna i CWHL ett litet arvode den här säsongen, mellan 2 000 och 10 000 dollar. Som ishockeyambassadörer får Räty, Rajahuhta och den amerikanska stjärnforwarden Kelli Stack betydligt mera lön. En helt ny situation för Räty.

– I Mestis fick man månadslön, men annars har jag alltid försörjt mig genom att vara målvaktstränare under somrarna och spela under vintrarna. Lyckligtvis har jag kunnat tjäna tillräckligt under sex månader för att kunna spela resten av året, säger Räty.

Hon spelade åtta matcher i Kiekko-Vantaa i herrarnas Mestis säsongen 2014–2015. Sedan dess har hon spelat i Finlandsserien, division 2.

Hur mycket Räty får betalt är en affärshemlighet. Enligt kanadensiska källor är lönen hyfsad.

För varmt för ishockey

Kunlun Redstars samlades för första gången i augusti, i lagets hemstad Shenzhen. Men det visade sig vara så tropiskt varmt att det inte gick att träna på konstisen i Shenzhens idrottscentrum. I stället tog laget sin tillflykt till Peking, för en månad.

– Peking var hektiskt och jäktigt för en finländare från landet, men vi tränade hårt. Två timmar gym på morgonen, två timmar isträning och resten av dagen ledigt, säger Räty.

– Vi hann nog också besöka kinesiska muren och andra turistfällor.

Tung start

Därefter åkte laget över till Nordamerika, för CWHL-säsongstarten. Kunlun vann alla sina fem träningsmatcher, men därefter har det varit tuffare: en seger på fyra matcher i Montréal och Calgary.

– Vi har spelat mot riktiga topplag, men det har också varit mycket jämna matcher som kunde ha slutat hur som helst, säger Räty.

Om en dryg vecka spelar Kunlun Redstars sina första hemmamatcher i Shenzhen. Räty ser fram emot att resa hem till sin nya hemstad.

– Det blir helt kul efter två månader på hotell, säger hon.

Spelarna kan inte klaga på levnadsförhållandena i Shenzhen. Den kinesiska staten köpte ett höghus alldeles i närheten av ishallen och renoverade det för spelarnas behov.

– Två tre spelare delar lägenhet, alla har egna rum. Det finns också en restaurang i hotellet, där vi får frukost, lunch och middag, så man behöver inte heller fundera över maten, säger Räty.

Landslagsläger

För tillfället är Räty fortfarande i Florida, där landslaget spelar en fyrnationsturnering tillsammans USA, Kanada och Sverige. Damlejonen inledde med en storsiffrig förlust mot USA, med Meeri Räisänen som målvakt. Räty ställde sig i mål då Finland mötte Sverige sent i går kväll finsk tid. Före själva turneringen förlorade Finland mot Kanada och USA.

– Vi har spelat riktigt bra, fast det inte gått att se i resultaten. Det har varit ett bra läger – vi har inte så hemskt många gemensamma dygn före OS, säger Räty som i våras utsågs till VM-turneringens bästa målvakt för fjärde gången i karriären.

Chefstränare på heltid

Den här säsongen har extra stor vikt, för i februari är det dags för OS-turneringen i Pyeongchang. Före OS-lägret spelar damlejonen en turnering i Raumo och en i Österrike.

– Det här är Pasi Mustonens fjärde säsong, så spelsättet börjar fungera ganska bra. Vi behöver inte längre gå igenom grundläggande saker, utan kan fokusera mer på att träna och finslipa detaljer, säger Räty.

För första gången någonsin har damlejonen kunnat förbereda sig med en helt professionell chefstränare, då Mustonen blivit anställd på heltid av Ishockeyförbundet. Det går inte att nog understryka den symboliska betydelsen.

– Ett stort steg i rätt riktning. Kanske nästa steg blir att också spelarna är heltidsproffs, säger Räty.

– En chefstränare på heltid har mera tid för detaljer och individuella spelare. Han hinner mera vara i kontakt med spelarna och scouta motståndarna. Små saker som tillsammans blir stora.

Små skillnader

USA vann damernas första OS-turnering 1998, men sedan dess har Kanada varit bäst varje gång – trots att amerikanerna dominerat VM under de senaste säsongerna. Finland har tolv VM-brons, men bara två OS-brons – i Sotji blev Finland utslaget av Sverige i kvartsfinalerna.

– USA och Kanada är de stora favoriterna, men vi får inte glömma Sverige, Ryssland och Schweiz. Det är mycket små skillnader mellan de europeiska lagen, säger Räty.

I USA och Kanada förbereder sig landslagsspelarna på heltid på ishockeyförbundets bekostnad inför OS. Finland har långt kvar dit. Men Räty, Rajahuhta och Kunlun kan vara föregångare för professionell ishockey för kvinnor.

Profil

Noora Räty

Ålder: 28

Hemort: Esbo

Spelplats: målvakt

Fostrarklubb: Jäähonka

Andra klubbar: Blues, University of Minnesota, Ilves, SKIF Nizjny Novgorod, K-Vantaa (herrar), KJT (herrar), Bewe TuusKi (herrar), Pyry (herrar), Kunlun Red Star

Främsta meriter: VM-brons 2008, 2009, 2011, 2017. OS-brons 2010. MVP i VM 2008 och bästa målvakt fyra gånger.

Fakta

CWHL

En professionell ishockeyliga för damer i Nordamerika, med högkvarter i Toronto.

Grundades 2007.

Sju lag deltar, fyra kanadensiska, två kinesiska och ett från USA.

Spelarna får från och med den här säsongen stipendier på 2 000–10 000 dollar. Klubbarna har ett lönetak på 100 000 dollar.

En del av lagen är associerade med NHL-lag, som Les Canadiennes de Montréal och Calgary Inferno.

Regerande mästare är Les Canadiennes.

Kanadensiska Sportsnet visar CWHL i tv.

CWHL konkurrerar närmast med amerikanska NWHL, som bara har fyra lag.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03