Rättvisans vrångbild?

Borde han ha gjort sig skyldig till mord för att få rättsskydd i Finland?

Ena dagen läser jag om två asylsökande tvillingbröder, som är misstänkta för delaktighet i ett massmord i Irak. De står åtalade i Finland men är också efterlysta i Irak, som begärt att de ska utlämnas. Finland kommer emellertid inte att utlämna dem eftersom man har dödsstraff i Irak, sägs det i notisen (HBL 14.12).

Andra dagen (HBL 15.12) läser jag om den iranske kurden, som veterligen inte gjort sig skyldig till annat än att han kämpat för kurdernas politiska rättigheter. Han har fått avslag på sin asylansökan och ska utvisas till Iran. Själv befarar han och riksdagens människorättsnätverk att han där riskerar att utsättas för liknande trakasserier som förorsakade flykten till Finland eller i värsta fall dödsstraff. Det tror däremot inte Migrationsverket. Borde han ha gjort sig skyldig till mord för att få rättsskydd i Finland?

Alf-Erik Helsing Vasa

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00