Rättssamhället måste skydda offret

Det känns som en omöjlig ekvation att bli offer i det finska rättsväsendet. Den brottsmisstänkte har mera rättigheter än brottsoffret.

I och med den aktuella pjäsen "Män kan inte våldtas" måste jag helt enkelt fatta pennan och röra om i grytan för samhällsfrågor och eldfängda ämnen som samtyckeslagen (som tycks sina) och våld mot kvinnor! Fortfarande är det hysch-hysch, man blir en smula generad och vill inte ha opinion i ämnet.

Varför är detta fortfarande så tabubelagt? Offren skall tampas med svåra trauman, psykisk belastning, kanske mista fotfästet i tillvaron eller till och med kämpa med självdestruktivitet. Utövaren däremot skyddas av lag; man får inte peka ut någon förrän den är dömd! Offret hotas av rättsväsendet med dokument som säger att berätta om våldtäkt utan bevis eller med bristfälliga bevis kan leda till dom för ärekränkning för det utsatta offret.

Det känns som en omöjlig ekvation att bli offer i det finska rättsväsendet. Den brottsmisstänkte har mera rättigheter än brottsoffret. Är detta ett rättssamhälle?

Marina Lindholm, Åbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning