Rattfulla förare orsakade 46 dödsolyckor i fjol – det vanligaste dödsoffret är föraren själv

Polisen stannar bilister för ett blåstest. Arkivbild.Bild: Lehtikuva/Aku Häyrynen

Rattfylleristerna orsakade sammanlagt 50 dödsfall år 2017, meddelar Institutet för olycksinformation.

Enligt preliminära uppgifter från Institutet för olycksinformation orsakade rattfyllerister 50 dödsfall i Finland år 2017. Sammanlagt orsakade rattfylleristerna 46 dödsolyckor i trafiken i fjol. Det betyder att ungefär en fjärdedel av alla dödsolyckor i trafiken orsakades av en rattfull förare.

I 40 av de 46 dödsolyckorna hade föraren över 1,2 promille alkohol i blodet, vilket uppfyller kriteriet för grovt rattfylleri. I 14 fall hade föraren använt droger eller både alkohol och droger.

Rattfylleristernas vanligaste dödsoffer är rattfylleristen själv. Av de 50 dödsoffren var 41 rattfyllerister, vilket beror på att de flesta olyckorna inte involverade andra människor. Dessutom dog sju passagerare som åkt i rattfylleristens bil och två andra personer.

En typisk dödsolycka där föraren är rattfull sker på veckoslutet mellan klockan åtta på kvällen och sex på morgonen. I fjol skedde det ungefär lika många dödsolyckor på vinterhalvåret som på sommarhalvåret.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00