Rättens besked: 17-åring i Danmark skyldig till terrorförsök

Den danska flickan ska ha radikaliserats fort. På tisdagen förklarades hon skyldig till terrorförsök, på torsdag faller domen. Bild: Mostphotos

En 17-årig dansk flicka förklaras skyldig till terrorförsök. Enligt rätten var hennes plan att spränga både sin tidigare skola och en judisk skola i Köpenhamn. Domare och nämndemän är eniga i målet som väcker stor uppmärksamhet i Danmark.

STOCKHOLM Den så kallade Kundbyflickan var bara 15 år när hon greps. På tisdagen kom beskedet i en rättegång som har kallats den mest anmärkningsvärda i modern tid i Danmark.

Rätten i Holbæk anser att kvinnan är skyldig till att ha planerat terrorhandlingar. Hon ska ha försökt tillverka sprängmedel med avsikt att bomba den skola på Sjælland som hon tidigare gått i samt den judiska Carolinerskolan i Köpenhamn.

– Det är bevisat att sprängningarna inte gemomfördes för att hon inte fick en order om det. Försök på att utföra bombsprängningar av Sydskolan och Carolinerskolan är otvivelaktigt att se som försök till terrorism, sade domaren Peder Christensen på tisdagsmorgonen enligt Extrabladet.

Flickan har erkänt att hon försökt tillverka sprängmedel. Men enligt henne ville hon ha spänning i livet och få uppmärksamhet, hon kände sig mobbad och utanför. Under rättegången har hon sagt att det aldrig var meningen att hon skulle gå vidare till handling.

Den förklaringen ser rätten ändå som otrovärdig, enligt Peder Christensen.

De främsta bevisen är just kemikalierna som hittats i hennes källare och som familjen slog larm om, kommunikation på Twitter, ett inspelat samtal med en lärare, handskrivna lappar och flygblad om jihad.

Flickan konverterade till islam efter en semesterresa i Turkiet och ska ha radikaliserats "blixtsnabbt" enligt åklagaren Kristian Kirk.

17-åringen är enligt rätten dessutom skyldig till våld mot en pedagog i häktet, vilket hon har erkänt.

Straffpåföljden offentliggörs på torsdag. Före det ska åklagaren och försvarsadvokaten argumentera för sin syn på påföljd.

Åklagaren har tidigare yrkat på förvaring utan slutdatum, det strängaste straffet i landet. 17-åringen skulle i så fall bli den första kvinnan i Danmark som får ett sådant straff – och enligt Berlingske är det tjugo år sedan en minderårig fått en så sträng påföljd.

Kvinnans försvarsadvokat Mette Grith Stage har under rättegången menat att kommunen har brustit i sin hantering och sitt ansvar. På tisdagen kommenterar hon beslutet med att hennes klient är ledsen över rättens beslut och att hon känner sig dömd i förväg av pressen.

– Tomhet illustrerar mycket väl hur hon har det nu, säger Mette Grith Stage enligt TV2.

Enligt henne är förvaring en för stor börda och hon talar i stället för fängelsestraff.

En rättspsykiatrisk undersökning har gjorts som visar att flickan är "psykiskt skröplig", osäker på sig själv och "med stora identitetsproblem", enligt Kristian Kirk som uttalar sig till nyhetsbyrån Ritzau. Hon har svårt att knyta an till andra och känna närhet, men har ändå en normal förmåga att känna empati och förstår normala sociala spelregler, skriver Jyllandsposten.

Ett råd av rättsläkare menar att det finns risk för att 17-åringen begår nya kriminella handlingar och att hon är farlig, vilket gör att det är motiverat att hon isoleras från samhället, enligt Politiken.

Källor: Politiken, TV2, Extrabladet, Berlingske, Jyllandsposten.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning