Rätten gav beslut om umgängesrätt bara två dagar före det misstänkta mordet i Esbo

Det misstänkta mordet skedde i Storåker i Esbo på söndagskvällen. Kvinnan har erkänt. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Bara två dagar innan en kvinna i Esbo misstänks ha dödat sitt barn beslutade rätten om barnets boendearrangemang enligt pappans förslag. Parets skilsmässa trädde i kraft en dryg vecka tidigare, enligt Iltalehti och nyhetsbyrån STT.

En kvinna i 35-årsåldern häktades på onsdagen på sannolika skäl misstänkt för mord på sitt barn under skolåldern i en bostad Storåker i Esbo. Kvinnan har erkänt dådet.

Iltalehti och nyhetsbyrån STT rapporterar att skilsmässan mellan kvinnan och hennes man hade trätt i kraft bara en dryg vecka före dådet på söndagskvällen. Det var mannen som ansökte om skilsmässa.

Så sent som på fredagen hade tingsrätten gett ett interimistiskt beslut om vårdnaden av barnet. Enligt handlingar som Iltalehti tagit del av avgjordes frågan enligt pappans förslag, så att barnet skulle vistas hos mamman ungefär två dygn per vecka, från söndag till tisdag.

Mamman hade önskat delad vårdnad enligt modellen vecka-vecka. Rätten motiverade sitt beslut med att det är i enlighet med barnets bästa, bland annat för att barnet är så litet.

Kvinnan hade ansökt om besöksförbud för mannen i oktober, det skulle gälla både henne och barnet, men hon drog senare tillbaka ansökan.

I ett pressmeddelande på onsdagen skrev polisen att inga andra personer varit i lägenheten under dådet och att inga andra personer är delaktiga i händelsen".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning