Rättegången mot seriestryparen Michael Penttilä inledd – Penttilä erkänner dråp men inte mord

Michael Penttilä bestrider mord men erkänner dråp. Han vill också genomgå en sinnesundersökning. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Tingsrätten dömde seriestryparen Michael Penttilä förra sommaren till livstids fängelse för mord. Efter att Penttilä överklagat domen behandlar hovrätten nu fallet.

På onsdagen inleddes rättegången mot seriestryparen Michael Penttilä i Helsingfors hovrätt. Penttilä dömdes i juli i fjol till livstids fängelse för mord efter att ha strypt en kvinna till döds.

Dådet ägde rum i Berghäll i Helsingfors i april förra året. Penttilä har erkänt att han dödade kvinnan men överklagade domen till hovrätten eftersom han bestrider att det rör sig om mord. Han hävdar att dådet bör klassas som dråp. Han vill också genomgå en sinnesundersökning.

Penttilä säger att syftet med besöket hos kvinnan var att få intim massage. Men kvinnan kände igen Penttilä eftersom hon brukade läsa tidskrifter om brott. Hon började ropa på hjälp och Penttilä säger att han fick panik.

– Penttilä började strypa kvinnan för att förhindra henne från att skrika. Det var inte hans avsikt att döda henne, står det i överklagan.

Tingsrätten ansåg i sin dom förra sommaren att dådet var rått, grymt och planerat.

Under rättegången i hovrätten på onsdagen var försvaret och åklagaren oense om varför Penttilä hade använt en så kallad burner telefon (en tillfällig telefon som sedan slängs bort) i samband med dådet. Åklagaren anser att Penttilä använde en sådan telefon för att undgå att bli spårad medan försvaret sade att Penttilä använde sig av en tillfällig telefon för att hans egen mobil stundvis slutade fungera.

Åklagaren och försvaret är också oense om när strypningen ägde rum. Åklagaren anser att Penttilä var i lägenheten i 31 timmar och att han någon gång under den tiden ströp kvinnan varefter han städade lägenheten. Försvaret säger i stället att Penttilä ströp kvinnan direkt efter att han kom till lägenheten.

Försvaret säger också att åklagaren försöker antyda saker omvad Penttilä skulle ha gjort i lägenheten efter han dödat kvinnan. Försvaret säger att Penttilä städade lägenheten så grundligt att varken DNA-spår eller fingeravtryck kunde hittas men Penttilä bestrider att han städade lägenheten.

Rättegången fortsätter på torsdag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning