Efterlyst man uppmuntrade Bouanane – rättegång i Åbo utan den åtalade på plats

På onsdagen leddes Abderrahman Bouanane in i rättssalen i Starrbacka fängelse av påfallande många vakter som bestämt höll i honom, och med handklovar bakom ryggen. I den inspelade förhören från i höstas är han betydligt lugnare och svarar fokuserat. Bilden är från tisdagen. Bild: Lehtikuva/Roni Lehti

Den åtalade för knivattacken i Åbo fick hjälp av en nu efterlyst man att komma åt IS-propaganda. Mannen uppmuntrade honom också att utföra dådet i just Finland. Ny information om kontakterna mellan de två kom fram under rättegången i Åbo på onsdagen.

Rättegången efter knivattacken i Åbo i augusti är inne på sin andra vecka, och har till stor del varit vikt till hörandet av Abderrahman Bouanane, åtalad för två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte.

Onsdagens rättegång hölls ändå utan honom på plats. Efter att han igen, precis som på tisdagen, vägrade sätta sig leddes han ut ur salen.

Rätten fick sedan ett läkarintyg om att han inte bedömdes kunna höras på ett ändamålsenligt sätt den dagen. Om den åtalades skick tillåter det finns tid reserverat för honom under rättegångens sista vecka i mitten av maj i stället.

HBL bevakade rättegångsdagen live. Rapporteringen går att läsa i slutet av artikeln.

I stället gick åklagaren igenom förhör som hållits med den åtalade under förundersökningen. Ny information, som Centralkriminalpolisen hemligstämplat i förundersökningsprotokollet, presenterades i rätten.

Det handlar om Bouananes kontakter med en man som nu är internationellt efterlyst. Den 23-årige mannen är finsk medborgare av uzbekiskt ursprung.

Bouanane kom i kontakt med honom i en av moskéerna i Åbo. Mannen var positivt inställd till IS och de diskuterade terrororganisationen med varandra.

Inför sitt dåd förde Bouanane fram att det vore vettigare att genomföra en attack i till exempel Frankrike, med en tydligare koppling till händelserna i Syrien. Mannen hade då svarat med att Finland också "är skyldigt och bär ansvar" och påstått att Finland sänt soldater till landet.

– Jag trodde på det som kompisen sade.

– Det gav mig en åsikt att jag har rätt att göra det, alltså döda finländare.

I förhör har den åtalade uppgett att bombingar av IS-fästet Raqqa i Syrien några dagar före knivattacken var det som fick honom att genomföra den.

Finland har inte sänt soldater till Syrien. Däremot har Finland tillsammans med ett sextiotal andra länder deltagit i en operation mot IS i Irak. Den har gått ut på att omkring hundra finska soldater har utbildat lokala säkerhetsmyndigheter, uppger man från Försvarsmakten till nyhetsbyrån STT.

Försökte åka bort

Kontakt med den uzbekiske mannen fick den åtalade strax före Ramadan – som i fjol inföll från slutet av maj till slutet av juni – och det var också då som han intensivt började ta del av IS-propaganda. Mannen hjälpte honom skapa en profil på den krypterade chattjänsten Telegram och med att hitta videofilmer.

I ett förhör frågar polisen Bouanane om mannens inflytande på honom och får svaret.

– Det jag gjorde det gjorde jag själv. Han har inget med det att göra alls.

Mannen fick ändå honom att intresserar sig för att tillverka ett bombbälte eller bomb – något han inte gjorde. Mannen ska bland annat ha sagt att gärningsmannen bakom lastbilsattacken i Stockholm hade dött om han använt ett, vilket framställdes som ett bättre alternativ än fängelse.

Det fanns också de som reagerade på Bouananes radikalisering. I förhör har han sagt att han "blev helt virrig" av allt material han tittat på. Det märkte en kompis som försökte skaffa en biljett till Tyskland åt honom så att han skulle kunna starta från tomt bord, vilket han hade velat. Resebyrån var ändå stängd.

Det var i mitten av juni och knivdådet utfördes den 18 augusti.

Varierande om terrorism

Åklagarna Hannu Koistinen och Sampsa Hakala lyfte under onsdagen speciellt fram delar ur förhör som var avsedda att visa på den åtalades syfte med dådet, syn på terrorism och kopplingar till IS.

En del av dem är inspelade och visades i rätten.

Åtalet lyder "i terroristiskt syfte" och för att rekvisiten för terroristbrott ska uppfyllas ska gärningen vara "ägnad att allvarligt skada en stat eller en internationell organisation" samt "injaga allvarlig fruktan i en befolkning".

I ett förhör får Bouanane frågan om han ville orsaka skräck och rädsla.

– Ja, jag ville stärka Islamiska staten.

På vad han tänkte under dådet svarar han:

– Att jag utför ett terroristiskt dåd.

Samtidigt, i ett annat förhör, säger han att han svarar så för att polisen enligt honom talar om det som terrorism. Hans försvarsadvokat som är med betonar för honom att han ska ge sin syn och inte blidka förhörsledaren.

Ett svar på vad han ser som terrorism lyder:

– Enligt mig är det när muslimer, soldater till exempel, försvarar sitt land eller sig själv är det terrorism.

Han får också frågan om han hade för avsikt att rikta sina gärningar mot myndigheter och den finska staten, men har svårt att uppfatta den.

Klart blir ändå att han i förhören uppger att han önskade att IS skulle ta på sig dådet. Ingen annan ska ändå ha känt till hans planer på ett dåd.

Motstridigheter

Den åtalade hann höras i rätten under någon timme på tisdagen, och de svar han gav då skiljer sig på flera punkter från de han gav under förundersökningen. I rätten på onsdagen sade hans försvarsadvokat Kaarle Gummerus att han hänvisar till förhören i förundersökningen och inte till de muntliga svaren.

Det handlar bland annat om att Bouanane i förhören nekat att han skulle ha riktat in sig speciellt på kvinnor.

Försvarets linje är att det inte handlar om ett terroristbrott, att det rör sig om dråp och dråpförsök, samt att den åtalade efter de första offren tänkte fly och högg mot dem som försökte hindra honom.

I videoinspelningarna av förhören som visades på onsdagen uppträder Bouanane överlag märkbart lugnare än i rätten de senaste dagarna.

Han var tillräknelig vid tidpunkten för dådet enligt den undersökning som Institutet för hälsa och välfärd har gjort.

Artikeln har uppdaterats under dagen.

HBL:s livebevakning kan läsas här:

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning