Rättegången efter barnmordet på julafton hålls bakom lyckta dörrar – gärningsmannen otillräknelig

Åklagare Eija Velitski säger att mannen som tog livet av sin systerson på julafton är otillräknelig och behöver vård. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Mannen som tog livet av sin sjuåriga systerson bedöms som otillräknelig vid tidpunkten för dådet. Han är i behov av vård, säger åklagare Eija Velitski.

Rättegången mot mannen som dödade ett sjuårigt barn på julaftonen i Arabiastranden i Helsingfors inleddes på tisdagen och hålls bakom lyckta dörrar på begäran av gärningsmannens och offrets anhöriga. Offrets anhöriga tycker att rättegången ska hemlighållas för familjens andra minderåriga barns skull.

När åklagaren Eija Velitski kommer ut ur rättssalen under en paus meddelar hon att stämningen under rättegången varit lugn.

– Fallet är förstås väldigt påfrestande för de anhöriga och därför hörde vi offrets far innan vi gick igenom fallet, så att han kunde avlägsna sig så tidigt som möjligt.

Otillräknelig

Gärningsmannen anklagas för mord. Han har erkänt dråp. Det kommer att utredas om dådet är tillräckligt rått och brutalt samt om det uppfyller andra kriterier för mord.

Rättegångsförhandlingarna har visat att gärningsmannen var otillräknelig då dådet utfördes och allt pekar på att han kommer att dömas till tvångsvård.

– Han är i behov av vård. Det innebär att vi måste behandla dådet och omständigheterna krig det väldigt detaljerat.

En dag är reserverad för rättegången. Velitski tror att det räcker för att fastställa en dom.

– Vi har tre utomstående vittnen och gärningsmannen kvar att höra, säger hon.

Velitski säger att hon inte tror att något material från rättegången kommer att offentliggöras på tisdagen. Hon medger att det är ovanligt att allt material rörande en rättegång hålls hemligt, men förstår ändå varför man gör så i det här fallet.

– Dådet skedde bland nära anhöriga och en del av det som framkommer är uppgifter som bör hemlighållas enligt lag.

Enligt henne skulle ärendet ha varit svårt att behandla om det inte hållits bakom lyckta dörrar.

– Då skulle vi hela tiden ha varit tvungna att akta oss för att fråga om något som rör sekretessbelagda uppgifter. Rättsprocessen flyter på bättre på det här viset.

Hur viktigt är det att det görs en offentlig redogörelse av fallet?

– Fallet har varit aktuellt i offentligheten och folk har tänkt på det. Det skulle vara bra att få någon form av slut så att människor kan tänka på annat.

Hon säger att fallet är upprörande men att man som åklagare måste sätta känslorna åt sidan då man behandlar den här typen av fall.

Tingsrätten beslöt att hemlighålla alla dokument rörande rättegången på begäran av parternas anhöriga. Sinnesundersökningen som den åtalade har genomgått är även den sekretessbelagd.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning