Rättegång mot nazist börjar på onsdag

Rättegång. Den misstänkte tillhör Finländska motståndsrörelsen som genomförde en demonstration i Helsingfors på självständighetsdagen. Bild: Martti Kainulainen

Rättegången mot 26-åringen som misstänks för att ha misshandlat en person till döds vid Stationsplatsen i Helsingfors i september inleds nästa vecka.

Rättegången mot den 26-åriga mannen inleds onsdagen den 21 december. Han misstänks för grov misshandel och dödsvållande.

Händelsen som ledde till misshandeln ägde den 10 september samtidigt som den öppet nazistiska organisationen Finska motståndsrörelsen genomförde en demonstration. Mannen som deltog i demonstrationen misstänks ha sparkat offret, som föll och slog huvudet.

Den förbipasserande personen hade spottat på demonstranten. Mannen som fick en spark i bröstet föll ner på marken, slog huvudet och dog en vecka senare i en hjärnblödning.

Enligt åklagaren dog offret av sparken, vilket den åtalade bestrider. Den misstänkte har sedan tidigare dömts för sju olika misshandelsfall. Ett av dem var 2008 då han knivhögg en man med utländsk bakgrund.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning