Råtta och varg till salu på Kinas virusmarknad

Huananmarknaden stängde den 1 januari sedan flera människor med koppling till marknaden insjuknade i ett virus som har liknats med sars. Bild: Dake Kang/AP-TT

Ormar, råttor och krokodiler. Vargkött eller levande vargungar. Det har gått att köpa på den marknad i den kinesiska staden Wuhan som kopplas till utbrottet av det sarsliknade virus som sprider oro i världen.

Döda och levande djur har saluförts på fiskmarknaden Huanan i mångmiljonstaden Wuhan. Men det är inte bara skaldjur som har försvunnit ner i shoppingpåsarna – utan här har kunderna kunnat handla för en genomsnittlig europé långt mer exotiska varor än så. En handlare har erbjudit allt från levande rävar och vargungar till ormar, råttor och kamelkött, enligt en prislista som nyhetsbyrån AFP har tagit del av.

Men marknaden håller inte längre öppet.

Viruset har spridit sig utanför Kinas gränser. Här är tågpassagerare med ansiktsmask på en station i Hongkong. Bild: Kin Cheung/AP-TT

Populär plats

Marknader som säljer levande och döda djur på det här sättet är en central del av vardagen i många städer i Asien.

– Om du vill göra den perfekta kycklingsoppan är nyslaktade höns mycket bättre än det frysta kött som finns i affären. Smaken är rikare, förklarar den 60-åriga marknadsentusiasten Ran för nyhetsbyrån Bloomberg i Shanghai.

Liu Yuanfei brukade shoppa på Huananmarknaden och drar sig till minnes att han sett både levande krokodiler, igelkottar och rådjur i sortimentet.

Hälsorisker

Att djur som sibetkatter, råttor och fladdermöss ses som en delikatess i vissa delar av Asien kan medföra hälsorisker, i synnerhet eftersom många föredrar färskt kött som inte alltid har genomgått ordentliga kontroller.

En stor del av alla nya infektionssjukdomar kommer ursprungligen från djur, enligt Christian Walzer från miljöorganisationen Wildlife Conservation Society.

– Marknader med vilda djur innebär en unik möjlighet för virus att smitta från sina vilda värddjur, säger han till AFP.

Den kinesiska staden Wuhan har hamnat i centrum för det pågående utbrottet av det coronavirus som har liknats med sars. Det tros ha börjat på en fiskmarknad i staden. För att förhindra smittospridning har borgmästare Zhou Xianwang uppmanat sina elva miljoner invånare att stanna i staden och besökare att hålla sig borta.

Det populära Guiyuantemplet har stängt inför det kinesiska nyåret och musik- och teaterframträdanden har ställts in.

Ansiktsmasker rapporteras ha sålt slut i butikerna.

På tågstationer, flygplatser och vid särskilda kontrollstationer vid motorvägen scannas människor för att upptäcka om de har feber. Polis gör också stickprov på djurtransporter på väg in i staden.

Källa: AFP

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning