Rätt tänkt, fel motiv

Bild: Lehtikuva/Suomen Rahapaja

De som utformade Myntverkets serie av jubileumsmynt för självständighetens årtionden tänkte rätt.

Inbördeskriget under självständighetens första månader var det mest djupgående, splittrande och traumatiserande av allt som format Finland. Att göra en myntserie över självständighetens årtionden men lämna bort 1918 hade gett en ofullständig och falsk bild av det som har gjort finländarna till det vi är i dag.

Men den symbol som formgivaren valde och den konstnärliga kommittén godkände var fullständigt misslyckad. Hur kan man välja en avrättning för att visa ett avgörande skede av det självständiga Finlands historia?

Arkebuseringen av egna landsmän är en expressiv symbol för ett inbördeskrig. Men avrättningarna måste balanseras mot den läkningsprocess som bara tjugo år senare gjorde att röda och vita kunde stå i samma skyttegravar mot en gemensam fiende.

Arkebuseringsmyntet levde under några timmar. Finansminister Petteri Orpo, Saml, som hade utfärdat förordningen om jubileumsmynten, meddelade att den dras tillbaka.

Orpo gjorde rätt i sak. Men hans snabba pudel väcker frågan om inte beslutsfattandet borde grundas på en bredare analys än en storm på sociala medier.

Moneta tog bort alla spår av jubileumsmynten från sin hemsida, vilket gör det omöjligt att få en helhetsbild som kunde ge perspektiv på tankarna bakom serien.

Den här sorglustiga episoden sätter fokus på det faktum att Finland fortfarande saknar ett museum eller ett lättillgängligt vetenskapscentrum som bara ägnas inbördeskriget och dess betydelse.

I Mänttä-Vilppula, där frontlinjen länge gick, gjordes det för några år sedan en projektplan för ett inbördeskrigscentrum. Men den sista noteringen på projektets hemsida är från 2014.

Att grunda ett centrum där Finland kan se 1918 i ögonen skulle vara ett värdigt beslut under jubileumsåret.

Att institutionen ska finnas i Tammerfors är nästan självklart. Staden bär ännu spår av inbördeskrigets tragedier, och på centret Vapriikki finns redan den mest omfattande och bästa helheten kring inbördeskriget, frihetskriget, klasskriget, händelserna 1918.

John-Erik Jansén Ledarskribent

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning