Rätt roligt faktiskt

Samuli Niittymäki, Jarkko Niemi, Taneli Mäkelä, Elena Leeve och Santtu Karvonen äter lunch varje söndag. Bild: C more

Äntligen en inhemsk komediserie som lyckas vara rolig! Sunnuntailounas är en studie av manlig självupptagenhet.

Sunnuntailounas finns på C More.

De kommersiella streamingtjänsterna är uppenbart de som är mest på hugget när det gäller att producera nya finska komediserier. Pää edellä, Kolmistaan, Onnela och Jättekiva är serier som kommit det senaste halvåret. Det produceras alltså finska komediserier relativt flitigt, däremot brukar det vara si och så med kvaliteten. Därför är nya tiodelade Sunnuntailounas en positiv överraskning. Det är faktiskt en serie som rätt ofta lyckas med konststycket att vara rolig, och dessutom har den ett upplägg som sammanför människor utan att behöva ta till det utnötta vi bor alla under samma tak-konceptet.

Sunnuntailounas handlar om en känslohämmad far (Taneli Mäkelä) som drabbad av dödskräck försöker reparera relationen till sina vuxna barn genom att varje söndag bjuda hem dem på lunch. De tjugo minuter långa avsnitten utspelar sig alla kring middagsbordet. Sedan görs utvikningar och hopp tillbaka i tiden till scener ur varje persons liv då alla i tur och ordning berättar om sin vecka.

Barnen består av tre män och en kvinna, som alla har sina brister och problem. Santtu Karvonen är storebror Taavi, en frånskild man som genomgår en skilsmässa och får personifiera den vita, heterosexuella, köttätande mannens trängdhet. Av en svårbegriplig anledning går Taavi ständigt klädd i naziuniform som en sorts statement – men det är, som han själv upprepar, inte för att han är nazist.

Mellanbrodern Jani (Jarkko Niemi) är skådespelare, vilket möjliggör en drift med den branschen. Och lillbrorsan Severi (Samuli Niittymäki) får personifiera "dagens ungdom" för vilken inget vanligt jobb duger – han har stora ambitioner och påstår sig ständigt ha nya projekt på gång.

Det är med andra ord en sorts studie av manlig självupptagenhet ur olika synvinklar – alla fyra är pappa Taunos söner i den bemärkelsen.

Här finns ytterligare ett berättarplan via dottern Eevi (Elena Leeve), till yrket läkare och den förnuftigaste i denna dysfunktionella familj, men också den som kanske har det svårast att göra sin röst hörd kring matbordet. Hon kompenserar detta genom att berätta för sin terapeut vad som händer under luncherna. Både luncherna med sina tillbakablickar och terapisessionerna är grepp som funkar.

Som bäst bjuder serien på rapp dialog då personerna bisarrt talar i munnen på varandra medan kvickheterna duggar tätt.

Sunnuntailounas har skrivits och regisserats av Atte Järvinen, som har manus för tv-serier som Pasila, Ihmisten puolue och Putous på sin meritlista. Han är en rätt bra iakttagare av människor och situationer, och har därtill en känsla för vilka åsikter och ämnen som ligger i tiden.

Ett nytt avsnitt av den tiodelade serien publiceras på C More varje torsdag. Hittills finns två avsnitt ute. Serien kommer så småningom att även visas i MTV.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03