Rått misstänkt mord i Helsingfors upprör partiordförande

Fallet i Helsingfors upprör politikerna. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Jussi Nukari/Lehtikuva

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) och Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo kommenterar de nya uppgifter som kommit fram om det råa brott som ledde till en 16-årig pojkes död i Helsingfors nyligen.

De tre tonåriga gärningsmän som misstänkts för att rått ha misshandlat en 16-årig pojke till döds i Forsby i Helsingfors kände offret sedan tidigare. De hade en "kompisrelation" men hade tidigare mobbat offret, möjligtvis så länge och systematiskt att ordet kompis blir missvisande. Pojken misshandlades i tiotals minuter.

Polisen undersöker fallet som mord. Här ligger graden av råhet bakom rubriceringen.

– Det här är ett chockerande fall. Det här borde inte få inträffa i en välfärdsstat, säger inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) till Helsingin Sanomat.

Enligt inrikesministern har det varit en tydlig trend att situationen för dem som det går dåligt för förvärrats. Hon ser det också som positivt att myndigheterna, i det här fallet polisen, för en öppen diskussion och lyfter fram de missförhållanden som finns i samhället.

Ohisalo tolkar polisens budskap så att utslagning och ojämlikhet behöver uppmärksammas på en bredare front, inte bara hos politikerna men också ute i samhället.

– Självklart befinner sig politikerna här i den mest ansvariga positionen för att kunna lösa de här problemen.

Också Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo kommenterade den exceptionellt råa dödsmisshandeln på lördagsmorgonen.

– Samhället måste inse att det finns en liten grupp unga som mår mycket dåligt. Forsbyfallet visar att gärningarna blir råare och att likgiltigheten ökar, sade han i Yles program Morgonettan.

Orpo betonade att unga offer behöver få hjälp. Han efterlyser större befogenheter för myndigheterna.

– Myndigheterna behöver bättre redskap att fånga upp unga som fastnat i en brottsspiral. I tillägg behöver myndigheterna samarbeta med varandra. Förutom hårda metoder krävs i stor utsträckning mjuka metoder.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning