CAS är rätt instans att ompröva Johaugs dom

Bild: Lehtikuva/Heiko Junge

Det internationella skidförbundet FIS överklagar det norska riksidrottsförbundets dopningsdom mot Therese Johaug för att få en oberoende bedömning av sanktionen mot henne.

Det är ett mycket rimligt skäl.

FIS tycker att avstängningen på 13 månader ligger på den lindriga ändan av straffskalan och inte i tillräckligt hög grad speglar idrottarens eget ansvar för att hon fick i sig förbjudna ämnen.

Straffet för anabola steroider är fyra års avstängning, finns det förmildrande omständigheter kan avstängningen halveras.

Det norska förbundet utdömde en sanktion som verkar skräddarsydd för att rädda Johaugs OS-säsong nästa år.

Idrottens skiljenämnd CAS är rätt instans för att pröva om domen ligger i linje med regelverket och tidigare dopningsstraff, eller om det norska förbundet gav Therese Johaug en alltför stor hemmaplansfavör.

John-Erik Jansén Ledarskribent

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning