Rätt bidrag vann

Benjamin Ingrosso är Sveriges Eurovisionsrepresentant. Bild:

Benjamin Ingrossos seger i Melodifestivalen bådar gott för Eurovision Song Contest, skriver Malin Slotte.

Melodifestivalresultat blev, som väntat ingen överraskning. Förhandsfavoriten Benjamin Ingrosso tog en stabil seger som både de internationella jurygruppernas och folkets favorit.

Det var helt rätt och välförtjänt, och bådar gott för Lissabon. Det här paketet har vad som behövs för Eurovisionsframgång, ett modernt sound och ett nummer där man förädlat en enkel idé med lysrör och ljuseffekter till något snygg och effektfullt. Här finns en tydlig vision av vad man vill förmedla, ingen ängslig desperation som gör att man plottrar bort det hela med för mycket av allt.

Det är ett bidrag där man kan spåra influenser av pophistoriens största, sjuttiotalets Michaels Jackson och George Michaels läderjacksperiod på åttiotalet till exempel. Ingrossos skinnpajsdans kan man, om man vill, dessutom se som en referens till mamma Pernilla Wahlgrens Melodifestivalbidrag Piccadilly Circus 1985, som för övrigt borde ha vunnit det året men av något mossig anledning bara blev fyra i den svenska uttagningen.

Årets Melodifestivaltvåa Felix Sandman hade en attans fin ballad, som han tyvärr gestikulerade bort i framförandet. Kanske var det en ängslighet över att det annars inte blivit tillräckligt inlevelsefullt. Klädbytet till en mer slimmad silhuett från semifinalens pösiga tonårsutstyrsel var inte heller lyckad. Varför inte odla kontrasten mellan det vackert innerliga och det introvert tonåriga fullt ut genom att ha låtit honom sitta genom hela framförandet, med den oklippta luggen hängande i ansiktet? Det kunde ha känts mera genuint och nått fram bättre.

I övrigt har själva tv-produktionen i år varit en av tidernas mest utskällda, med kritik av allt från blek programledare till dåligt manus och intetsägande mellanakter. Svenskarna är vana vid bättre, och redan i fjol var svackan påtaglig. En inte alltför djärv gissning är därför att det kommer att bli programledarbyte nästa år. Det får gärna vara någon pigg och kvick och naturligt rolig.

En annan detalj som kändes onödig i år var att låta en av de utländska jurygrupperna vara polsk, med tanke på att en av årets tävlande, Margaret, var från Polen. Hur förutsägbart var det inte att den polska juryns tolva gick till henne? Var det faktiskt så svårt att få ihop en jury från ett annat land? Jag kan komma på åtminstone ett land, vars public service bolag till och med direktsänder programmet, som gärna hade ställt upp …

Malin Slotte TV-redaktör

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning