Rasmus Schüller tillbaka i HJK – har lärt sig av sina misstag

Tillbaka på ett mer än bekant ställe är han. Rasmus Schüller har avslutat ett lättare träningspass följt av lite tänjning och tyngder. En skada i framlåret hindrar honom från spel mot KuPS men efter landslagspausen är han tillbaka i spel.

Fast egentligen borde han inte alls vara här, på Telia 5G-stadion i Helsingfors, utan i stället spela playoffotboll med Minnesota United i MLS. Nu gick det så att Minnesota inte ens kvalificerade sig för playoff och då Schüller fick väldigt sparsamt med speltid under en grundserie som bara renderade i sex segrar på 24 matcher föreslog sportchefen i klubben att han skulle lånas ut någonstans för att hitta matchtempo och komma i slag med tanke på säsongen 2018.

– Jag har haft kontakt med Mika Lehkosuo och Aki Riihilahti lite då och då och lite mera med Aki under sommaren. Det stod rätt snabbt klart för mig att det blir Klubi om jag ska lånas ut. Det känns jättebra att vara här även om den första säsongen i Minnesota inte blev vad jag tänkt mig, säger Schüller.

Häcken gav en skjuts framåt

26-åringen tog 2015 ett första steg då han lämnade Finland och HJK bakom sig för spel i Göteborgslaget Häcken i Allsvenskan. Ett enligt honom väldigt passligt steg i det skedet.

– Tiden i Häcken var bra. Jag spelade mycket och gjorde väl ifrån mig. Och Göteborg som stad är helt fantastiskt fin. Att jag sedan gjorde så väl ifrån mig fick Minnesota att få upp ögonen för mig.

Om du jämför Allsvenskan och MLS, vad blir slutsatsen?

– MLS är en bättre liga med högre tempo och bättre kvalitet.

Kom det som en överraskning för dig?

– Nej det kan jag inte säga. Jag hade snackat med Markus Halsti en del om ligan, han har ju spelat där, och han berättade ganska ingående vad han tycker.

Vad tyckte han?

– Nå han räknade upp fördelar och nackdelar men var absolut av den åsikten att jag byter upp mig om jag går till MLS?

Första säsongen blev ändå en besvikelse för dig, vad hände?

– Jag var inte tillräckligt väl förberedd inför försäsongen. Jag var helt enkelt inte i så bra fysiskt skick jag borde ha varit. Men man lär sig av sina misstag.

Vem var den bästa spelaren du mötte under sin första säsong?

– I ligan fick jag inte spela mot Toronto men under försäsongen mötte vid dem och jag måste nog säga att Sebastian Giovinco gjorde ett intryck på mig. En otroligt bra spelare.

Någon i din egen klubb som du lyfter fram?

– En spelare som spelat rätt mycket på "min" position. En rutinerad brasse vid namn Ibson. En jättebra spelare.

Kollar man igenom Ibsons cv förstår man lätt att 33-åringen så att säga håller måttet. Klubbar som Flamengo, Porto, Spartak Moskva, Corinthians, Santos och Bologna går inte av för hackor.

I MLS spelar förutom Schüller också Jukka Raitala i Columbus och Alex Ring i New York City FC. De tre är bekanta sedan många år tillbaka från bland annat landslagssamanhang och håller kontakten.

– Inte så att vi ses men vi brukar ringas efter matcherna.

Expansionslag

Minnesota, det senaste expansionslaget i MLS, gjorde sin första säsong i proffsligan 2017 och hade det inte helt överraskande svårt. Det brukar ta några säsonger att etablera sig och trots att klubben har en som spelare oerhört meriterad spelare i Adrian Heath ville inte resultaten infinna sig.

Framåt funkade det hyfsat bra med 30 mål på 24 matcher men då laget med 51 insläppta bollar var det klart sämsta av alla 22 lag i ligan var det ingen större skräll att laget missade slutspelet. Slutspel är ju inget som traditionellt hör hemma i fotboll men i Nordamerika tänker man som bekant i lite andra banor då det gäller proffsidrott.

Fotbollsmässigt blev säsongen ingen höjdare men Schüller är helt inställd på att återvända till Minnesota då han har ett i januari underskrivet kontrakt av modell 2+2 år.

– Staden är helt toppen med mycket skog och sjöar. Ett skönt ställe helt enkelt. Den ger ett rätt europeiskt intryck. Och sportscenen är helt brutal.

Staden inhyser proffslag i samtliga fem stora lagidrotter i USA. Baseball (Twins), ishockey (Wild), basket (Timberwolves), amerikansk fotboll (Vikings) och så United i fotboll.

– Staden andas idrott i alla former, säger Schüller.

Tränare Heath hörde under 1980-talet till en av Premier Leagues, då First Division, allra bästa offensiva mittfältare. Han vann ligaguld med Everton vid två fillfället och var då han köptes till Toffees år 1982 klubbens dyraste värvning någonsin med en prislapp på 750 000 pund.

– Man märker att han har en lång karriär bakom sig. Han är väldigt närvarande på träningarna. Rent taktiskt förespråkar han en teknisk kortpassningsfotboll och det är något jag uppskattar.

Bild: Cata Portin

Toppen inte nådd

Den närmaste framtiden går alltså i HJK där han med största sannolikhet får vara med om att spela hem ännu ett guld i de mesta mästarnas led.

– Viktigast just nu är få hållas frisk och få lite matcher under bältet så jag får tillbaka matchtempot i kroppen.

Landslaget spelar i oktober sina två avslutande matcher i ett VM-kval som verkligen inte bjudit på några blåvita glädjestunder och där vill 26-åringen gärna vara med igen.

– Landslaget intresserar alltid. Men först måste jag komma i gång för fullt.

26 år ung har Schüller alltjämt väldigt många år framför sig på de gröna planerna. Och tillsvidare har juridikstudierna vid Helsingfors universitet en sekundär roll i vardagen även om han pluggat lite på distans i Göteborg.

– Ska väl försöka studera lite nu då jag är i Helsingfors.

Hur ser du på framtiden?

– Jag vill definitivt fortsätta att utvecklas och gärna spela i bättre ligor än MLS. Målsättningar måste alltid finnas och jag tror inte att jag nått min maxnivå ännu.

Profil

Rasmus Schüller

Född: 18 juni 1991.

Spelplats: Centralt mittfält.

Klubb: Minnesota United FC, spelar på lån i HJK.

Tidigare klubbar: Honka, HJK, Häcken.

Landskamper/mål: 23/0.

Annat: Studerar juridik vid juridiska fakulteten vid Helsingfors universitet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03