Rasmus Schüller: "Europa kan lära sig av MLS"

Rasmus Schüller, i kortklippt armélugg, flaggar för spel i Norden kommande säsong. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Kontraktet med Minnesota går ut vid nyår och en fortsättning blir det inte. Blickarna är vända mot Norden men Rasmus Schüller ser väldigt positivt på sina tre år i MLS.

– Det har varit tre oerhört lärorika år på alla sätt. År som jag alldeles säkert kommer att värdesätta ännu högre med lite perspektiv, säger Rasmus Schüller.

Schüller ryckte in i armén tidigare i höst och drillas som bäst i Sandhamn i Helsingfors. Men då han fullgör sin värnplikt i idrottsskolan gäller lite andra regler än för vanliga rekryter.

– Att representera sitt land räknas som tjänstgöring. Jag är tacksam över att systemet är så flexibelt.

28 år gammal var värnplikten en starkt bidragande orsak till att Schüller valde att lämna MLS. Och trots att han på det stora hela mest har positiva saker att säga om MLS och Minnesota ser han inte en fortsättning i Nordamerika som särskilt sannolik.

– I Minnesota fortsätter jag inte men det finns naturligtvis alltid en möjlighet att jag något expansionslag övertar mina spelarrättigheter. Men jag har med hjälp av min agent Tuomas Talvitie försökte få fram ett budskap att jag helst inte fortsätter i MLS.

Militärtjänstgöringen inledde han i oktober, i december är rekrytutbildningen klar och går det som planerat gör han den kortare versionen, det vill säga sex månader, i försvarsmaktens uniform.

– Jag är på det sättet i en väldigt lycklig situation att jag har kontrakt fram till nyår och sedan möjligheten att skriva på för vilken klubb som helst. Så jag stressar inte i onödan just nu utan sonderar terrängen och håller alla möjligheter öppna.

Schüller provtränade med svenska storklubben AIK förra veckan och Allsvenskan, där han spelat tidigare, är ett starkt alternativ.

– Sverige skulle passa riktigt bra, säger den före detta Häckenspelaren.

Finland då? I något skede rubricerades det redan om att Schüller skrivit på för hans forna klubb HJK men de uppgifterna skjuter mittfältaren ner med en bevärings träffsäkerhet.

– Jag blev rätt överraskad då jag såg den rubriken för en tid sedan, skrattar Schüller.

– Jag har nog fört en dialog med HJK:s vd Aki Riihilahti och jag stänger inga dörrar. HJK är en bra klubb som jag känner mycket väl efter ett par sejourer där.

Före första sejouren i HJK slog Schüller igenom i Honka och i och med att också Honka under driftiga Hexi Artevas ledning fått ordning på det för några år sedan fallfärdiga torpet kanske inte heller Hagalund är en omöjlig tanke för den Esbobördige Schüller.

– Jag har nog talat med dem med, säger han.

I Finland kan han välja och vraka, finns inte en ligaklubb som inte skulle välkomna honom med öppna armar. Men den inhemska ligan försvinner ingenstans och med tanke på hans ålder och cv är det ingen högoddsare om någon svensk, norsk eller dansk klubb erbjuder ett bra kontrakt under vintern.

Ingen rasism på planen

Rent sportsligt blev sejouren i Minnesota varierande. Stundtals var han given i startelvan, i ett skede var han tvungen att återvända hem till HJK för att få fart på det hela igen. Men någon bitterhet känner han inte.

– Jag kan ju bara uttala mig om Minnesota som klubb då jag säger att utvecklingen under tre år var snudd på hisnande. Tror samma sak gäller för ligan som helhet. Intresset för fotboll ökar stadigt.

I Europa har rasismskandalerna avlöst varandra inom fotboll under senare år. Hur mycket rasism upplevde du i USA?

– Rasismen är djupt rotad i det amerikanska samhället men inom fotbollen upplevde jag ingen rasism alls. Kan ju har att göra med att ligan är en smältdegel av nationaliteter och kulturer. Allt upplevs som normalt.

Det bästa med MLS?

– I USA är man överlag duktiga på att använda resurserna på rätt sätt. Infrastrukturen är bra och blir hela tiden bättre och supporterkulturen är fantastisk.

På vilket sätt?

– I MLS är det väldigt mycket att heja på de sina som gäller, inte så mycket att racka ner på motståndarna. Där kunde Europa lära sig mycket. Och så kan ju amerikanerna det här med show. Inramningen är fin och något jag kommer att sakna.

Redo för spel

Lagkaptenen Tim Sparv har dragits med skador och är osäker på spel på fredag. Kan inte han lira är det inte särskilt långsökt att Schüller får chansen. Valet står i främsta hand mellan honom och Joni Kauko.

Vad förväntar du dig för matchbild mot Liechtenstein?

– De kommer att ligga rätt lågt ner i banan. Så för oss gäller det hitta ytorna att komma framåt på.

Hur gör ni det?

– Ytorna skapar vi genom att riva upp luckor i deras positionsspel. Gäller att vara noggrann och tillräckligt snabb i passningsspelet. Det blir att lirka sig framåt.

Schüllers passningssäkerhet och blick för spelet kunde komma väl till pass med en dylik matchbild.

– Jag är naturligtvis redo för spel om tränaren bestämmer så.

Schüller och övriga landslagsspelare fick ett tråkigt besked då Joel Pohjanpalos vristskada visade sig så pass allvarlig att Leverkusenanfallaren lämnar truppen.

– Grym otur och jag lider verkligen med "Jolle" som kämpat så oerhört hårt för att komma tillbaka.

Liechtenstein hemma i november. Utsålt sedan länge och biljetterna på svarta börsen kostar hundratals euro. Den billigaste som fanns till salu via Viagogo under tisdagskvällen kostade över 300 euro.

Hur sannolikt kändes det scenariot för fem år sedan?

– Haha. Inte särskilt. Men kul att vi kommit så här långt. Visst känner vi inom laget att det är något stort på gång, säger Schüller.

Född: 18 juni 1991 i Esbo.

Spelplats: Mittfältare.

Klubb: Minnesota United.

Tidigare klubbar: FC Kasiysi, HooGee, FC Honka, HJK, Häcken.

Meriter: Fyra FM-guld, två finska cupguld, ett svenskt cupguld.

Landskamper/mål: 39/0.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning