Rask kan bli odödlig – och tysta sina kritiker

Boston behöver en storspelande Tuukka Rask i den sjunde finalen i Stanley Cup-slutspelet. Bild: Lehtikuva/Bruce Bennett

Game seven. Det är alltid något speciellt med en sjunde match i NHL – och i Stanley Cup-finalerna är det någonting alldeles extraordinärt.

Senast det blev en sjunde match i Stanley Cup-finalerna var 2011 – då händelsevis Boston slog Canucks i Vancouver. Den gången fick Tuukka Rask nöja sig med att vara reserv för en storspelande Tim Thomas i Bruinsmålet.

I natt är alla blickarna riktade mot Rask. Nästan alla, åtminstone. Han har gjort en fantastisk säsong och är den största orsaken till att Boston överlevde den sjätte matchen i St. Louis och har chans att avgöra Stanley Cup hemma i TD Garden.

Senast Boston spelade i finalerna var 2013. Då hade Rask statistiskt sett en ännu bättre vår än 2019 - men allting rann ut i sanden i och med två blixtmål av Chicago i den sjätte matchen i Boston.

Inom 17 sekunder i den tredje perioden utjämnade Chicago och gjorde segermålet. Många av supportrarna har inte ännu i denna dag helt och hållet förlåtit Rask. Vilket förstås är galet.

I grundserien har Rask, 32, för det mesta varit stabil. 2014 vann han Vezina Trophy som grundseriens bästa målvakt. I playoffsen har Rask inte uppnått samma nivå och Boston har inte heller nått längre än andra omgången.

I vår har Rask storspelat. Målsnittet 1,93 och räddningsprocenten 93,8 säger en hel del.

En orsak kan vara den att Rask är fräschare än på flera år. Han spelade bara 46 grundseriematcher, vilket är mindre än någonsin under en hel säsong sedan 2011-2012. 2014-2015 spelade han 70 matcher av 82, vilket är på tok för mycket för en målvakt.

Förstås, laget har förnyats en del. Många trodde att Bostons glansdagar var över för gott efter att Bruins missat slutspelet 2015 och 2016. Stommen är dock fortfarande den samma: Patrice Bergeron och Brad Marchand bildar NHL:s effektivaste trio tillsammans med David Pastrnak. Lagkaptenen Zdeno Chara spelar fast hans käke uppenbarligen är bruten.

Vinner Boston i natt blir Rask odödlig bland Bostons legendarer. Marchand, Pastrnak och Bergeron i all ära, men Rask har varit lagets viktigaste spelare i vår. Många tror att han lägger vantarna på Conn Smythe Trophy som slutspelets värdefullaste spelare oavsett hur det går. Har hänt ett par gånger förut MVP-priset går till det förlorande lagets målvakt, Ron Hextall i Philadelphia 1987 och Jean Sebastien Giguere i Anaheim 2003.

I tre matcher där Boston varit tvingade att vinna för att inte bli utslagna i vår har Rask varit övermänsklig. Målsnittet 1,33 och räddningsprocenten 95,3.

St. Louis har förstås inte kommit så här långt helt oförtjänt heller. Rookiemålvakten Jordan Binnington har haft en sagolik säsong i St. Louis och det var efter att han anslöt sig till laget mitt under säsongen som Blues förvandlades från ett bottenlag på väg mot draftlotteriet till ett lag som krigar om Stanley Cup.

Blues har spelat aggressivt, forecheckat högt och utnyttjat finaldomarnas tendens att se mellan fingrarna "för att inte avgöra matchen" med utvisningar. Vilket de förstås gör genom att inte vissla. I de två senaste matcherna har dock Bruins kunnat vända på steken och trycka till St. Louis. Tacklingarna är 70-63 till Boston i de två senaste matcherna.

Boston har hemmafavör, men det lär inte spela någon större roll. Bortalaget har vunnit fyra av sex matcher i årets Stanley Cup-finaler och senast som Boston firade Stanley Cup 2011 avgjordes den sjunde matchen som sagt i Vancouver. Det som kan avgöra är erfarenheten – många av Bostons nyckelfigurer har spelat i finalerna förut. St. Louis har inte spelat i final sedan expansionseran 1970. Hur gick det då? Förlust med 0-4 i matcher mot – Boston. Men nattens match är ett oskrivet blad.

NHL, Stanley Cup-final sju, kl. 03 finsk tid natten till torsdag. Matchen direktsänds av Viasat.

Marcus Lindqvist Reporter

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning