Rashford hjälte när United krossade Chelsea

Manchester United Marcus Rashford öppnade målkontot genast i säsongens första match. Bild: Oli Scarff / AFP / Lehtikuva

Med tre poäng och målnollan intakt fick Manchester United en smakstart på Premier League när laget på ett kokande Old Trafford övertygande vann med 4–0. Hjälte blev Marcus Rashford med sina två mål.

Det såg inledningsvis stundtals svajigt ut – Chelsea sköt tidigt i både ribban och stolpen. Men när domaren Anthony Taylor förde pipan till munnen och blåste av matchen var det Manchester United som hade säkrat säsongens tre första poäng.

Gladast var nog ändå Marcus Rashford.

Det var han som såg till att lagets norske tränare Ole Gunnar Solskjær fick precis den starten på säsongen han ville. Först satte anfallaren ledningsmålet på straff och i den andra halvleken punkterade han definitivt matchen med sitt 3–0-mål.

Med tio minuter kvar satte supertalangen Daniel James 4–0. James, som värvades i somras från Swansea, hade då varit på planen i drygt sju minuter.

Chelseas Frank Lampard har däremot lite att fundera över efter sin första Premier League-match på tränarbänken.

Ung startelva

På annat håll i landet besökte Arsenal i en nygammal gul bortatröja – vars inspiration hämtats från lagets klassiska bortaställ under tidigt 1990-tal – norra England och Newcastle i lagens Premier League-premiär.

Men när Ian Wright, Tony Adams, Nigel Winterburn och Anders Limpar sprang runt med de klassiska bortatröjorna var Arsenaltrion Reiss Nelson (född 1999), Joe Willock (1999) och Ainsley Maitland-Niles (1997) inte ens påtänkta.

Mot Newcastle fanns däremot de tre egenfostrade talangerna och fransmannen Matteo Guendouzi, även han född 1999, alla i spanjoren Unai Emerys unga startelva.

"Bra match"

Till slut var det Maitland-Niles som fick agera hjälte.

Högerbacken snodde en lös passning och satte fart framåt för en snabb kontring. Från kanten hittade han stjärnanfallaren Pierre-Emerick Aubameyang med ett inspel.

30-årige Aubameyang – som stod för 22 mål i Premier League i fjol – var kylig när han petade in ledningsmålet i den 58:e minuten.

– Vi kämpade hårt i dag. Det var en bra match mot ett bra lag. Det är viktigt att inleda med en seger. Förra säsongen startade vi dåligt så nu är vi nöjda, säger Aubameyang till brittiska BBC efter segern.

"Nöjda"

Den hållna nollan var Arsenals första på bortaplan sedan i april.

– Det är alltid positivt för laget att vinna den första matchen. Alla är nöjda med tre poäng och vi ser fram emot att vinna fler matcher, säger Aubameyang.

Hemmalaget Newcastle, med svenske nyförvärvet Emil Krafth på bänken, försökte pressa framåt för ett kvitteringsmål. Men intensiteten saknades och varken rekordvärvningen Joelinton eller nye yttermittfältaren Allan Saint-Maximin lyckades sätta sin prägel på matchen.

Arsenaltränaren Unai Emery hann även han med att lufta nya spelare då Dani Ceballos, Nicolas Pépé och Gabriel Martinelli alla byttes in.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning