Räsänen vill ha bort mellanölen från butikerna

Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kristdemokraten Päivi Räsänen vill föra alkoholpolitiken i en helt annan riktning än regeringen.

Räsänen anser att mellanölet ska bort från butikshyllorna och tillbaka till Alko. Räsänen föreslår att butiker, kiosker och bensinstationer i framtiden inte skulle få sälja starkare än 3,5-procentiga drycker. Gränsen skulle alltså vara den samma som i Sverige.

Räsänen ska ge en lagmotion om saken på tisdag.

I nuläget går gränsen vid 4,7 procent, men regeringen har föreslagit att den ska höjas till 5,5 procent som en del av en större reform av alkohollagen. Förslaget går sannolikt till omröstning i november.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning