Räsänen: Jag önskar Hakkarainen allt gott

Päivi Räsänen (KD) i riksdagen i december i fjol. Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Efter incidenten då en full Teuvo Hakkarainen i samband en blöt julfest slet Päivi Räsänen i håret går hon nu ut och bemöter de frågor som uppstått efter all rapportering.

Päivi Räsänen (KD) skriver i en insändare i tidningen Hämeen sanomat, och på sin blogg, att hon fått mycket uppmärksamhet efter att incidenten blivit offentlig. Det var strax innan jul det rapporterades om att Teuvo Hakkarainen (Sannf) efter en julfest för ett par år sedan hade rivit Päivi Räsänen (KD) i håret.

Räsänen skriver att den respons hon fått varit av alla sorter. Många anser att hon borde ha polisanmält saken, medan andra tagit kontakt och ifrågasatt att hon först nu berättat om händelsen. Därför går Räsänen nu ut och förklarar sitt resonemang.

– Jag är bekant med Hakkarainen eftersom våra arbetsrum ligger i samma korridor. Han är på många sätt en trevlig och sympatisk människa. Som läkare och som vän har jag försökt stötta honom att bli fri från alkoholen, skriver Räsänen.

Eftersom incidenten med Hakkarainens hårslitning går över gränsen för vad som är okej tog Räsänen upp saken med talmannen, Maria Lohela (Blå), vilket hon också talade om Hakkarainen att hon gjort.

– Jag begärde inget av Lohela, men ville att hon skulle vara medveten om vad som hänt, och jag anser att hon handlat korrekt. Jag tycker inte att incidenten var så allvarlig att den borde ha polisanmälts, skriver Räsänen.

Efter hårrivningen ska Räsänen och Hakkarainen ha diskuterat. Han bad henne om ursäkt och hon förlät honom.

– Jag har själv inte lyft fram den här händelsen i offentligheten, men incidenten inträffade på en offentlig plats, därför fanns det flera ögonvittnen. Det var först den här julen som några reportrar tog kontakt med mig och berättade att de hade för avsikt att gå ut med händelsen, och det cirkulerade ett felaktigt rykte. Det stämmer inte att Hakkarainen skulle ha försökt tafsa, och jag lovade därför kommentera först efter att jag diskuterat det här med Hakkarainen.

Efter att ha talat med Hakkarainen på telefon talade Räsänen om för pressen vad som egentligen hände.

– Riksdagen är en stor arbetsgemenskap där det även förekommer fall av beroendesjukdomar. Blöta julfester passar mycket dåligt ihop med de långa pass som görs i riksdagen, och därför hoppas jag på en bestående förändring på den punkten. Alkohol och riksdagsjobb ska hållas isär. Samtidigt önskar jag Hakkarainen allt gott. Jag vet att det här är en jobbig tid för honom, skriver Räsänen.

Teuvo Hakkarainen (Sannf) fick allvarlig varning och lämnade sin position som andra vice ordförande för Sannfinländarna i december 2017 efter att överförfriskad ha grabbat tag i riksdagsledamoten Veera Rouhos (Saml) nacke och tvångskysst henne. Det var i samband med detta som händelsen med Räsänen ett år tidigare kom ut.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning