Rasande reaktioner på Trumps Jerusalemplaner

Protester. Palestinska kvinnor protesterar mot Donald Trumps planer på att flytta USA:s ambassad till Jerusalem. Bild: EPA/ALAA BADARNEH

Signalerna om att Donald Trump ska erkänna Jerusalem som Israels huvudstad väcker starka reaktioner världen över. Även nära allierade som Storbritannien uttrycker oro, och påven vädjar om att behålla status quo.

Beskedet ska komma i ett tal från USA:s president klockan 19 svensk tid, säger medarbetare i Vita huset anonymt till nyhetsbyråer i Washington.

– Han ser detta som ett erkännande av faktiska förhållanden, både historiska och nuvarande förhållanden, säger en medarbetare enligt AFP.

Och ser man till amerikansk lag stämmer det. Kongressen klubbade med stor majoritet 1995 "The Jerusalem Embassy Act" , som förklarar att varje land självt har rätt att utse sin huvudstad och att USA:s ambassad ska flyttas till Jerusalem.

Sedan dess har presidenterna utnyttjat ett kryphål i lagen för att skjuta upp genomförandet, och hävdat att det är statschefen och ingen annan som beslutar sådant.

"Kaos och instabilitet"

Trumps signaler får nu många att varna att han stör en känslig balans i Mellanöstern. "Hela världen är emot" en kursändring från USA:s sida, säger Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu enligt AP.

– Det skulle inte skapa stabilitet eller fred, utan snarare kaos och instabilitet.

Påve Franciskus vädjar enligt AP om att "alla respekterar status quo" i Jerusalem, och menar då att det är en stad där alla trosriktningar kan samsas.

Boris Johnson, utrikesminister i USA:s kanske närmast allierade Storbritannien, säger liksom många andra att Jerusalems ställning bör avgöras i fredsförhandlingar mellan israeler och palestinier.

– Låt oss vänta och se vad presidenten säger mer exakt, men vi ser på dessa rapporter vi får med oro, säger han enligt medier i Bryssel.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu väckte samtidigt uppseende genom att vid ett sedan tidigare inplanerat framträdande på onsdagen inte nämna frågan alls.

Även om Trump beordrar en flytt av ambassaden väntas det ta många månader, eller till och med år.

– Det kommer att ta tid att hitta en plats och ta itu med säkerhetsproblem, och bygga en ny ambassad, säger Vita huset-källan enligt AFP.

Har fått varningar

Att flytta ambassaden var ett löfte från Trump under presidentvalskampanjen förra året.

Men medarbetare hävdar att presidenten ändå stödjer en tvåstatslösning om israeler och palestinier kan komma överens.

– President Trump är även fortsatt övertygad om att det går att nå en fredsuppgörelse mellan israeler och palestinier och är optimistisk, säger en annan medarbetare anonymt.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas, som vill ha östra Jerusalem som huvudstad för Palestina, har fått beskedet om ambassadflytten i ett telefonsamtal med Trump. I samtalet rapporteras Abbas ha varnat "för de farliga konsekvenserna av ett sådant beslut för fredsprocessen, säkerhet och stabilitet i regionen och världen".

Jordanien har kallat till ett snabbt krismöte i Arabförbundet och i organisationen Islamiska konferensen (OIC).

– Jerusalem är en palestinsk, jordansk, islamisk och kristen fråga och alla försök att besluta över dess öde är av noll och intet värde, har Jordaniens utrikesminister Ayman al-Safadi sagt till Reuters.

"Jättestora effekter"

En ambassadflytt och ett utpekande av staden som Israels huvudstad kan få stora konsekvenser, sade utrikesminister Margot Wallström (S) på väg in till ett extrainsatt EU-möte med USA:s utrikesminister Rex Tillerson i Bryssel.

– Det är ju katastrofalt. Det kommer att leda till jättestora effekter och oro förstås. Men nu spekuleras det kring andra lösningar, så låt oss se först vad det är man säger, sade Wallström.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning