Ett ras men ändå andrum för svenska Moderatledaren?

Pressad. Anna Kinberg Batra leder det största borgerliga partiet i Sverige, Moderaterna, vars väljarstöd ändå minskar kraftigt. Hon har ifrågasatts också internt inom partiet och håller på fredag en presskonferens där hon väntas svara på kritiken.Bild: Henrik Montgomery

Moderaterna rasar, Centerpartiet växer medan Sverigedemokraterna ökar till näst största parti i Sverige. När partikartan ritas om växer paniken inom den borgerliga alliansen, och hos Moderaterna i synnerhet. Hur nästa regering ska se ut är med svenska mått sällsynt osäkert.

STOCKHOLM Många inom de borgerliga Moderaterna i Sverige drog sannolikt en lättnadens suck på torsdagsförmiddagen, inte minst partiledaren Anna Kinberg Batra. Det här trots att Statistiska centralbyråns stora partisympatiundersökning visade att partiet tappat nästan fem procentenheter i stöd från den senaste mätningen i november och får sin lägsta siffra, 18,1 procent, sedan 2003 – samtidigt som Sverigedemokraterna går om och blir näst största parti.

Men faktum är att flera mindre instituts opinionsmätningar under våren pekat på ännu svagare siffror, likaså en mätning som partigruppen internt tagit del av tidigare i veckan enligt uppgifter i svenska medier.

Nervositeten, eller frustrationen, inom partiet eskalerade till en sådan nivå att anonyma och slutligen öppna avgångskrav riktades mot Anna Kinberg Batra under onsdagen. Hon måste bytas ut för att stödet ska vända, lät det.

Nyhetsflasharna var många och det hela rullade på så att Daniel Suhonen – som var den socialdemokratiske ledaren Håkan Juholts hemliga rådgivare och den som skrev en bok om den drevliknande process som fick Juholt att avgå – erbjöd sina tjänster till Kinberg Batra.

Inte att undra på att fokuset i så hög grad var riktat på just Moderaterna inför publiceringen.

När siffrorna kom blev tonen i skällan försonligare. Inte alla, men flera av de partiaktiva som bland annat nyhetsbyrån TT intervjuade säger sig ha förtroende för sin ledare. Det kommer ändå inte utan krav på att utvecklingen måste vända.

Anna Kinberg Batra själv är på väg hem från en resa i USA men ordnar en pressträff på fredag. På tisdag ska hon hålla ett traditionellt sommartal och man kan väl säga att trycket på henne att leverera är stort.

Flera kommentatorer påpekar ändå att problemen för partiet är större än enbart partiledaren. Det handlar om ett förändrat politiskt landskap där högerpopulistiska Sverigedemokraternas tillväxt ställer till det för de traditionella konstellationerna. Sverigedemokraterna får 18,4 procent i SCB:s mätning vilket är bara en liten ökning på ett halvår men hela 5,5 procentenheter sett till valet 2014.

Moderaterna har förlorat väljare till invandringskritiska Sverigedemokraterna sedan valet, och som ett led i att locka tillbaka dem – och kanske fler – öppnade Kinberg Batra tidigare i år för samtal med partiet, samtidigt som tonen i frågor som invandring och kriminalitet har blivit hårdare. Men nu är det till det liberala Centerpartiet som väljare går, ett parti som vuxit med drygt fyra procentenheter till 11,3 på ett halvår.

Manövern har alltså haft sitt pris och det finns en hel del förvirring kring vad Kinberg Batra, och partiet, egentligen vill.

– Utspelet i januari blev en vattendelare. Vagheten i relationen till Sverigedemokraterna har blivit avgörande, säger professorn i statsvetenskap, Jonas Hinnfors, till TT.

Det finns en splittring i Moderaterna som avgångskraven tydligt blottlade. Enligt Hinnfors finns det också en osäkerhet bland väljarna kring om alliansen, vars största parti Moderaterna är, är ett enat alternativ. Det är ett drygt år till nästa val och tanken är att alliansen ska utmana det rödgröna blocket som med Socialdemokraterna (31,1 procent) och Miljöpartiet samt stöd av Vänsterpartiet nu bildar regering.

Eller så brukar det vara. Men igen kastar Sverigedemokraternas starka position och valmatematiken om det hela. I torsdagens mätning har alliansen 37,6 procent av stödet mot de rödgrönas 41,9. Det betyder att ingetdera av blocken har majoritet.

Så hur kan nästa regering se ut? Det enda som är klart är att läget är oklart.

Alternativen som förs fram i debatten är samarbete med Sverigedemokraterna. För många är det ändå en otänkbarhet på grund av partiets nazistiska rötter och partiledaren Jimmie Åkesson har allt tydligare gjort klart att partiet i så fall i sin tur kommer att ställa krav.

En överenskommelse om att det största blocket kan styra i minoritet har provats, men den lösningen föll i förtid.

Tydligare än på mycket länge träder därför en tredje möjlighet fram: en regering över blockgränserna där bland annat Socialdemokraterna och Centerpartiet ingår. En modell vi i Finland är vana vid, men som är en sällsynthet i svensk politik.

Anna Svartström Reporter

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00