Rapstjärna på Sverigebesök – gripen av polis efter bråk

Asap Rocky under en spelning i New York i december. Bild: Charles Sykes/TT-AP

Den amerikanska rapparen Asap Rocky är gripen och anhållen efter ett bråk i centrala Stockholm i helgen. Han misstänks nu för grov misshandel. Flera kommande spelningar riskerar att ställas in.

Totalt har fyra personer anhållits i ärendet.

– Tre personer är anhållna misstänkta för grov misshandel, och bland dessa finns den här personen. Ytterligare en är anhållen misstänkt för misshandel, säger Karin Rosander, kommunikationsdirektör på Åklagarmyndigheten, till TT.

Rappare, producent, skådespelare, modell

30 år

Heter egentligen Rakim Mayers

Släppte sin första mixtape 2011 och hyllades för debuten "Live love Asap" 2013. Skivan gick rakt in på förstaplatsen på Billbords 200-lista.

2015 kom uppföljaren "At long last Asap".

Har vunnit Bet awards och MTV awards-priser samt nominerats till flera Grammys.

Har över 10 miljoner följare på Instagram.

Världsstjärnan greps i natt efter en spelning på hiphopfestivalen Smash på Stadion i Stockholm, men själva bråket inträffade på söndagen. Delar av bråket finns filmat i ett klipp som bland annat publicerats av den amerikanska nöjessajten TMZ. På sitt Instagramkonto har Asap Rocky även själv publicerat videor som han menar visar på upprinnelsen till händelsen och att han är oskyldig.

Asap Rocky har en rad spelningar inbokade i Europa framöver, närmast är norska Kadettenfestivalen i Sandvika i kväll, onsdag, och det är fortfarande oklart om han kommer att kunna genomföra den spelningen.

"Vi vaknade till nyheten i tidningarna i morse, och jobbar på att skaffa oss mer information. Just nu vet vi inte mer än så", skriver festivalens informationschef Inger Bråten i ett mejl till TT.

Närmast efter Norgekonserten är en spelning i Gdynia i Polen på torsdag och London och festivalen Wireless i helgen.

Senast lördag

Senast på lördag ska åklagare besluta om han och de övriga anhållna personerna ska häktas eller inte. Till Aftonbladet säger åklagaren och förundersökningsledaren Fredrik Karlsson att bevisningen i ärendet är god.

– I det här fallet finns videoupptagningar, men vi kommer också att dokumentera de skador som kan ha uppkommit med rättsläkare och vi förhör vittnen, offret och de misstänkta.

Asap Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, släppte sitt kritikerrosade debutalbum "Live love Asap" 2013. I dag är han en av världens största rapstjärnor och senaste skivan kom i fjol.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning