Finland prickas för försämrat arbetarskydd

En arbetare som deltog i en demonstration för bättre arbetsvillkor utsattes för polisvåld och greps i den indiska sommarhuvudstaden Kashmir. Bild: EPA/FAROOQ KHAN

Det senaste året har varit rekorddåligt för yttrandefrihet och demokrati. Det framgår av en global rapport som tar pulsen på lönearbetares rättigheter.

Läget för arbetare är sämre nu än vad det varit i åratal, framkommer ur en global rapport publicerad av internationella föreningen för fackförbund, Ituc.

– Vi ser en slutning av det demokratiska utrymmet och en ökning av osäkerhet, rädslor och hotelser mot arbetare. Den hastighet med vilken attacker på arbetarrättigheter genomförs, även i demokratier i och med den finska regeringens förslag och den nya fackföreningslagstiftningen i Storbritannien, visar en alarmerande trend för arbetare och deras familjer, säger Sharan Burrow, generalsekreterare för Ituc i ett pressmeddelande.

Mellanöstern och Nordafrika klarade sig sämst i utredningen Global Rights Index, ett globalt rättighetsindex som presenteras för tredje året i rad av Ituc. Paraplyföreningen har i över trettio år samlat in data om missförhållanden inom arbetarskyddet.

Bild: Ituc

Till och med i Europa, som traditionellt klarar sig bäst i utredningen, är situationen för arbetare på väg att bli sämre för andra året i rad. Ituc skriver i ett pressmeddelande att trots att åtstramningspolitiken är en "tydligt misslyckande" fortsätter många europeiska regeringar inskränka på arbetarnas rättigheter.

Enligt indexet har inskränkningarna på yttrandefriheten och rätten att sammanträda ökat med 22 procent. I 50 av 141 länder har nya restriktioner rapporterats.

Indexet rankar 141 länder gentemot 97 internationellt erkända indikatorer som utvärderar hur väl arbetarrättigheter skyddas, i praktiken och i lagstiftning. Ituc pekar på att allt fler länder vill koncentrera makten till staten och samtidigt begränsas medborgarnas rättigheter.

– Alltför många stater vill befästa sin egen makt och ofta rättar de sig efter storföretag, som ofta ser grundläggande rättigheter som oförenliga med deras jakt på vinst, kosta vad det kosta vill, säger Sharan Burrow.

Arbetslösa sjukvårdare i Bangladesh möttes av vattenkanoner och tårgas när de protesterade i Dhaka i mars mot godtyckliga metoder för anställning. Bild: EPA/ABIR ABDULLAH

Irland och Kanada är de två länder som får tummen upp i rapporten. På Irland har lagstiftningen ändrats i en riktning som bättre skyddar fackligt anslutna, men fortfarande kan inte ensamföretagare kollektivt förhandla om löner utan att det ses som brott mot fri konkurrens.

I Kanada har strejkrätten bland offentligt anställda fastslagits av högsta domstolen efter fall där provinsen Saskatchewan försökte hindra anställda från att strejka.

Nya medlemmar i "skurkgalleriet"

Fyra nya länder sållade sig till listan över de värsta länderna att jobba i – situationen i Kambodja, Indien, Iran och Turkiet är nu med på listan över de tio värsta staterna. I synnerhet Turkiet har riktat in sig mot offentligt anställda som deltar i fackföreningsverksamhet och landet utreder för tillfället över 1 300 personers aktiviteter. Utöver det är landet under lupp för utökat förtryck av yttrandefriheten.

– Alla fyra nya tillägg till förbrytarregistret är tydliga exempel på det kombinerade anfallet mot arbetarrättigheter och andra fundamentala rättigheter, säger Sharan Burrow.

De värsta länderna för arbetare:

• Vitryssland

• Kina

• Colombia

• Kambodja

• Guatemala

• Indien

• Iran

• Qatar

• Turkiet

• Förenade Arabemiraten

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning