Rapport: Unga tar inte den skadliga UV-strålningen på allvar

Att njuta av vårsolen utan att skydda huden med solkräm är förknippat med hälsorisker, påminner Strålsäkerhetscentralen, Cancerorganisationerna och Meteorologiska institutet. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Endast en tredjedel av alla unga i åldern 15-25 anser att ultraviolett strålning utgör en risk för den egna hälsan, uppger Strålsäkerhetscentralen i en ny rapport.

Cirka en fjärdedel av alla finländare bränner huden minst en gång om året i solgasset. Unga under 35 bränner huden oftare än andra åldersgrupper.

– Om man bränner huden i solen så ökar risken att insjukna i hudcancer, säger inspektör Anne Höytö på Strålsäkerhetscentralen i ett pressmeddelande.

Cancerorganisationerna, Meteorologiska institutet och Strålsäkerhetscentralen gick på torsdagen ut med ett gemensamt uttalande som påminner om betydelsen av att skydda sig mot solens skadliga UV-strålning. Upp till 95 procent av alla hudcancerfall skulle kunna undvikas om man kom ihåg att skydda sig med klädesplagg eller solkräm.

Enligt Strålsäkerhetscentralens enkät är det endast 43 procent av finländarna som betraktar UV-strålningen som en risk för den egna hälsan. Bland ungdomar i åldern 15–25 är andelen 31 procent. Män förhåller sig i genomsnitt likgiltigare till UV-strålningens risker än kvinnor. Enligt Cancerorganisationerna insjuknar allt fler finländare i melanom, alltså hudcancer. Sammanlagt 1 947 finländare insjuknade i hudcancer 2016. Året innan var motsvarande siffra 1 546 personer.

– Hudcancerfallen blir fler bland annat därför att många vistas allt längre i solen i lätt klädsel, säger specialistläkaren Petteri Hervonen på Cancerorganisationerna.

Cirka en tredjedel av alla finländare solar medvetet för att bli bruna, effektivera intaget av D-vitamin eller toppa humöret. Den stora majoriteten, eller 60 procent, solar inte för att bli bruna, men de vistas mycket utomhus, uppger Strålsäkerhetscentralen.

Det bästa sättet att förebygga hudcancer är att vistas i skuggan, använda solkräm eller skyla huden med klädesplagg. Trots Finlands nordliga läge är finländarna utsatta för skadlig UV-strålning en stor del av året.

– Gränsvärdet för UV-strålningen överskrids i genomsnitt 116 dagar om året. Vi uppmäter hög UV-strålning till och med i september, säger forskaren Anu Heikkilä på Meteorologiska institutet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning