Rapport spår fortsatt stigande bostadspriser i huvudstadsregionen – men ser priskrasch för ettor i Vanda

Låga räntor och fortsatt urbanisering stöder bostadsmarknaden i Helsingfors. Bild: Timo Jaakonaho/Lehtikuva

Bostadspriserna fortsätter stiga i huvudstadsregionen trots coronakrisen. Det tror Finlands hypoteksförening som ändå ser svagheter i vissa delar av regionen.

Bostadsmarknaden klarade coronasmällen något bättre än befarat, skriver Finlands hypoteksförening i sin färska rapport om bostadsmarknaden. Prisnivån har inte påverkats särskilt mycket. Däremot är antalet bostadsaffärer fortfarande på en klart lägre nivå än i fjol under motsvarande tid. Sedan förut vet man att färre affärer ofta åtföljs av lägre priser.

Hypoteksföreningen räknar med en måttlig uppgång på kring en procent för bostadsmarknaden i huvudstadsregionen i år. 2021 ska uppgången vara 2,5 procent. Uppgången stöds av fortsatt låga räntor och av att många fortsatt flyttar in till regionen.

Samtidigt ser Hypoteksföreningen vissa svagheter i delar av huvudstadsregionen. Snittpriserna för ettor i Vanda har under ett år sjunkit med kring 15 procent, ett fall som senast upplevts under 1990-talets bostadskrasch, skirver föreningen. Förklaringen kan vara ett mycket stort utbud av nya ettor som pressat ned prisen.

För hela landet räknar Hypoteksbanken med en nedgång på en procent i år och en uppgång på lika mycket 2021.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning