Rapport: Övergrepp på mer än 500 pojkar i tysk skola

I Tyskland har 547 pojkar utsatts för sexuellt eller annat våld i en katolsk körskola, konstaterar en färsk rapport. Övergreppen i kören pågick i flera årtionden.

Enligt rapporten, som är skriven av en tysk jurist, var offren elever i katedralkören vid Regensburger Domspatzen. Brotten pågick mellan 1945 och början av 1990-talet.

Juristen Ulrich Weber konstaterar i sin slutrapport att 65 av de fall han uppdagat gällde sexuellt våld och 500 annat fysiskt våld. En del av offren utsattes för både och.

Offren beskriver skolan som ett fängelse, ett helvete eller ett koncentrationsläger.

Regenburger Domspatzen är en tusen år gammal körskola i Bajern. Skandalen kring sexövergreppen började växa 2010.

Bild: AFP / Lehtikuva / Armin Weigel

Kultur av tystnad

Weber utredde fallen på uppdrag av domkapitlet. Han lyfter fram att det rådde en kultur av tystnad och skyller delvis händelserna på den tidigare körledaren Georg Ratzinger.

– Han kan anklagas för att ha låtit bli att tala ut och för att ha vänt bort blicken, säger Weber.

Ratzinger, 93, ledde kören 1964–1994. Han förnekar att han känt till övergreppen och säger att sexuellt utnyttjande aldrig diskuterades under hans tid som körledare.

Den tidigare påven Benedictus är Ratzingers yngre bror.

Weber har identifierat 49 personer som misstänks ha begått brotten. Han säger att de knappast kommer att ställas inför rätta eftersom brotten begicks för så länge sedan.

Varje offer väntas enligt Weber få en ersättning på 20 000 euro. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03