Rapport: Nordkorea fortsätter kärnvapenprogram

Nordkoreanska soldater vid en militärparad. Arkivbild. Bild: TT/AP/Wong Maye-E

Nordkorea har inte slutat utveckla kärnvapen enligt en rapport till FN:s säkerhetsråd. Landet har också upprepade gånger kringgått sanktionerna.

Enligt rapporten samarbetar Nordkorea militärt med Syrien och har försökt sälja vapen till Huthirebellerna i Jemen. Landet har också exporterat textil, råolja och kol i strid med sanktionerna.

Rapporten har skrivits av oberoende experter som övervakar hur FN-sanktionerna efterlevs. Experterna pekar på att överföringen av olja mellan fartyg på internationella vatten blivit mer omfattande och sinnrik. En vanlig nordkoreansk taktik är att slå av fartygens spårningssystem, men också att rent fysiskt att maskera dem eller använda sig av mindre skepp.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo, som befinner sig i Singapore, säger att man bör fortsätta hålla en hård linje gentemot Nordkorea eftersom han menar att landet inte arbetar med nedrustning i tillräckligt hög takt.

Pompeo ber om fortsatt "diplomatiskt och ekonomisk tryck" mot Pyongyang.

Pompeo sade i förra veckan att Nordkorea har fortsatt anrika bränsle för kärnvapen, trots löften om nedrustning. Han hävdar ändå att Trumps regering fortsätter att göra framsteg i samtalen med Pyongyang.

Fakta

Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur, som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när hans far Kim Jong-Il dog 2011. Denne hade i sin tur ärvt makten från sin far Kim Il-Sung.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt att genomföra provsprängningar och robottester i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Formellt har fred inte slutits på Koreahalvön efter kriget på 1950-talet. Sedan 2010 har konflikten mellan Nordkorea och de allierade Sydkorea och USA förvärrats. Under 2018 har relationen dock tinat rejält, sedan Kim Jong-Un träffat både Sydkoreas och USA:s presidenter och då sagt sig vara villig att arbeta för kärnvapennedrustning.

Källor: Landguiden, BBC, med flera

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03