Rapport: Många barn i Finland faller offer för människohandel

Bild: Lehtikuva

Sexuellt utnyttjande, tvingande till brottslighet och tvångsäktenskap. Barn och unga i Finland har utsatts för alla dessa former av människohandel. Ändå finns det många fall som inte identifieras, visar färsk forskning.

Myndigheterna är dåliga på att identifiera människohandel som riktas mot barn. Det framgår i en utredning som gjorts av Hjälpsystemet för offer för människohandel och Europeiska institutet för kriminalpolitik (HEUNI).

Enligt utredningen finns det ett stort antal barn och unga i Finland som har fallit offer för människohandel och i anslutning till detta utnyttjats.

– Eftersom myndigheterna inte alltid får kännedom om fall av människohandel är det sannolikt att antalet barn som fallit offer för människohandel är större än vad myndigheternas siffror visar, säger projektchef Veikko Mäkelä.

Utnyttjandet av barn och unga uppfattas inte alltid som människohandel utan som separat från till exempel sexuellt utnyttjande av barn. Det gör det svårare att identifiera fenomenet.

– Fenomenen är i själva verket är mycket likartade, säger Mäkelä.

Både finländska barn och barn med utländsk bakgrund faller offer för människohandel. Barn som blivit illa behandlade tidigare blir lättare offer på nytt.

Med anledning av sin sårbara ställning är barn och unga utsatta för olika former av människohandel allt från sexuellt utnyttjande till tvingande till tiggeri.

Forskarna påpekar att det är svårt att identifiera i synnerhet finländska barn och unga som fallit offer för människohandel. Myndigheterna behöver mer utbildning i människohandel som är riktad mot barn och unga och resurser, slår rapporten fast.

– I Finland behövs ett åtgärdsprogram för arbetet mot människohandel och nationellt samordnande för att ge enskilda aktörer stöd och instruktioner om hur de ska handla som en del av helheten. Offren bör också få stöd så fort det finns tecken på att de blivit utnyttjade, lägger Mäkelä till.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning