Rapport: Manafort gav uppgifter till Ryssland

Paul Manafort. Bilden är tagen i samband med en domstolsförhandling i juni i fjol. Bild: Seth Wenig/TT-AP

President Donald Trumps tidigare medarbetare Paul Manafort gav uppgifter om Trumps valkampanj till en rysk underrättelseofficer inför presidentvalet 2016, enligt en rapport från senaten. Uppgifterna handlade bland annat om opinionsdata och hur Trumps motståndare Hillary Clinton skulle besegras.

Paul Manafort, som var chef för Trumps valkampanj inför presidentvalet, anklagas för att ha delat med sig av informationen till underrättelseofficeren Konstantin Kilimnik, enligt rapporten från senatens underrättelsekommitté, skriver den amerikanska public servicekanalen NPR.

Manaforts koppling till Kilimnik pekas ut som ett "allvarligt underrättelsehot" i rapporten, som också påstår sig ha hittat bevis för att officeren kan ha varit knuten till cyberattacken mot Demokraternas mejlservrar.

Kommittén har kommit fram till att Rysslands president Vladimir Putin stod bakom cyberattacken, som ledde till att mejl från Demokraterna stals och senare läcktes till Wikileaks.

Paul Manafort avtjänar ett sju och ett halvt år långt fängelsestraff för skattebrott och brott mot banklagarna efter en utredning som ingick i den särskilde åklagaren Robert Muellers större utredning om rysk inblandning i presidentvalet 2016.

Manafort befanns skyldig av en domstol i delstaten Virginia i augusti 2018.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning