Rapport: Kultursektorns värde ökar i Finland, men färre har jobb

Rosa Meriläinen, generalsekreterare för Kulta, säger att ekonomi är en av flera olika sätt man kan mäta konstens värde på. – Nu har vi siffror som visar att kulturen är värdefull att finansiera", säger hon. Bild: Mikael Ahlfors

Jobben inom kultursektorn har minskat i Finland under det senaste decenniet, visar en ny rapport.

Taloustutkimus har sammanställt en rapport för Finlands kultur- och konstförbund Kulta. Den presenterar både en ljusare och en mörkare bild av den finländska kultursektorn under åren 2010–2019.

Huvudbudskapet i rapporten är att statens stöd på 1,3 miljarder euro till konst- och kultursektorn genererar 14 miljarder euro i ett slags sammanlagt "produktionsvärde", samtidigt som sysselsättningen har minskat under det senaste decenniet. År 2010 sysselsatte kultursektorn 103 000 personer, medan samma siffra för år 2019 minskade till 80 000 personer.

Rosa Meriläinen, generalsekreterare för Kulta, berättar att det var viktigt att det totala värdet man räknade ut inte bara handlade om vilken direkt vinst kultursektorn genererar.

– I rapporten räknar vi på alla pengar som skapas från kulturområdet, inte bara försäljning eller enskilda kulturarbetares inkomster. Många av kultursektorns tjänster är gratis för finländarna. Vi vet till exempel att biblioteken kostar pengar för våra kommuner, men de genererar också värde i form av skatteinkomster, säger Meriläinen.

– Jag skickade rapporten till alla riksdagsledamöter i går, och jag hoppas att den hjälper dem att argumentera bättre för kulturbudgeten.

Fem procent av hushållskassan

En stor del av kulturen i Finland har länge varit beroende av Veikkausmedel medan andra kulturområden finansierats direkt från statsbudgeten. I höstas bestämde staten att skära ner kulturbudgeten med 18 miljoner euro för 2022 efter minskade intäkter från Veikkaus. Det är en minskning med 11 procent.

"Hushållen spenderar 6,4 miljarder euro på kultur per år" noterar man också i rapporten. Det innebär att omkring fem procent av privata hushålls utgifter går till konst och kultur.

– Det är vi stolta över. Det betyder att konst och kultur är viktiga saker i finländarnas vardagsliv, säger Meriläinen.

Pasi Holm, forskningschef vid Taloustutkimus, och Juho Tyynilä har sammanställt rapporten som publicerades i mitten av december i år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning