Rapport inom den egna regeringen ifrågasätter Trumps beslut

Donald Trump. Bild: Timothy A. Clary/Lehtikuva/AFP

Analytiker vid Trumpregeringens eget ministerium för inrikes säkerhet ifrågasätter att invånare från de sju länder som omfattas av presidentens inresestopp utgör ett terrorhot.

Få medborgare i de sju i huvudsak muslimska länderna har genomfört attacker eller varit inblandade i terrorrelaterade aktiviteter i USA, lyder slutsatsen i ett dokument som AP har tagit del av, rapporterar nyhetsbyrån.

Ministeriets talesperson Gillian Christensen ifrågasätter inte att dokumentet är äkta, men säger att det inte är regeringens slutgiltiga underrättelserapport, utan bara en enda grupps slutsatser.

Den tresidiga rapporten bygger på öppna källor. Den säger att av de 82 personer som USA anser har inspirerats av utländska terrorgrupper att utföra eller planera attacker i USA så var drygt hälften amerikanska medborgare, födda i USA. De övriga kom från 26 länder främst Pakistan, Somalia, Bangladesh, Kuba, Etiopien, Irak och Uzbekistan. Av dessa finns Irak och Somalia bland de sju som omfattas av stoppet.

Bland de övriga fem länder som omfattas av visumstoppet har Iran, Sudan och Jemen varsin medborgare bland de 82. Ingen är från Syrien. Det är oklart om någon är libysk medborgare.

Donald Trumps huvudmotiv bakom stoppet av inresande från de sju länderna är att skydda USA från terrorattacker. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning