Rapport ger staden bakläxa för Kronbroarna: "Nästan omöjligt för beslutsfattarna att få en helhetsbild av kostnaderna"

Illustrationen visar den längsta av de tre planerade broarna, Kronbergsbron, sedd från Brändö i riktning mot Sveaborg. Bild: HELSINGFORS STAD/WSP/KNIGHT ARCHITECTS

År 2016 inleddes dragkampen om byggnadskostnaderna för Kronbroarna i stadsfullmäktige. I dag är borgmästare Jan Vapaavuori frustrerad över att det inte funnits en tydlig uppfattning om var prislappen till slut kommer landa.

Kostnaderna för byggandet av Kronbroarna mellan Hagnäs och Kronbergsstranden på Degerö har varit på tapeten redan i fem års tid.

2016 hette det att hela projektet skulle kosta omkring 430 miljoner euro. Senare har det visat sig att den verkliga summan ligger på åtminstone drygt 800 miljoner euro.

Felbedömningen av kostnaderna förargar borgmästare Jan Vapaavuori (Saml), som tidigare under sommaren lät starta en utomstående utredning för att klargöra var processen gått snett. Utredningen, utförd av konsultbolaget KPMG, sätter stadens tjänstemän i strålkastarljuset och säger att man borde ha förtydligat hur hög summan kommer att vara och vart den kommer gå.

Godkännandet av bygget har enligt rapporten gjorts utifrån en kostnadsuppskattning på ett övergripande plan. Man borde enligt rapporten tydligare ha presenterat vad de olika delarna kommer kosta, innan man fattade beslut om att verkställa projektet.

2016 sades det vidare att sidoprojekten i bygget skulle kosta 50 miljoner euro. 2019 låg den summan på 260 miljoner. Däremellan har man inte fattat ett nytt beslut om att godkänna den nya kostnadsnivån, enligt rapporten.

"Utredningen understryker uppfattningen om att det varit nästan omöjligt för beslutsfattarna att få en helhetsbild av projektets verkliga kostnader. I framtiden måste staden säkerställa att förberedelserna är bättre och att kostnaderna kan presenteras tydligare och exaktare före det egentliga beslutsfattandet", säger Vapaavuori i stadens pressmeddelande i dag.

Enligt Vapaavuori handlar det om att förstärka förutsättningarna för det demokratiska beslutsfattandet.

"Det är tydligt att det behövs vidare åtgärder och utredning, så att staden kan utveckla sina processer."

Bygget av Kronbroarna och de olika faserna i projektet, samt de totala kostnaderna, kommer att behandlas i stadsstyrelsen och stadsfullmäktige i augusti.

Läs också: Nu är det klart: Kronbroarnas höga kostnader måste gå till fullmäktige på nytt

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning