Rapport: Frankrike bär ansvar för folkmord

Frankrikes president Emmanuel Macron mottar rapporten om folkmordet i Rwanda av historikern Vincent Duclert (till höger) som lett den kommission som utrett Frankrikes roll i folkmordet. Bild: Ludovic Marin/Pool photo via TT-AP

Frankrike bär ett "överväldigande" ansvar för folkmordet i Rwanda 1994, och stod "blint" inför förberedelserna av det. Men det finns inga bevis för att Frankrike var delaktigt i massakrerna. Det konstaterar en fransk kommission som utrett folkmordet.

Uppskattningsvis 800 000 människor dödades i Rwanda våren 1994. Folkmordet drevs på av extremnationalister från majoritetsfolket hutu. De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsi, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Rwanda har anklagat Frankrike för att skydda krigsförbrytare och för att tidigare ha beväpnat den dåvarande huturegimen.

"Misslyckad politik"

Kommissionens rapport, som överlämnats till Frankrikes president Emmanuel Macron, ger bland annat den dåvarande franske presidenten François Mitterrand skulden för bedriva en "misslyckad" politik gentemot Rwanda, skriver BBC. Mitterand hade nära band med den tidigare rwandiske presidenten Juvénal Habyarimana.

Habyarimana dödades då hans flygplan sköts ned inför landning i huvudstaden Kigali den 6 april 1994. Nedskjutningen anses vara den utlösande faktorn för folkmordet.

"Vänskapliga förbindelser"

Macron, som gav kommissionen uppdraget att utreda Frankrikes eventuella roll i folkmordet, välkomnar rapporten.

"Vi hoppas att rapporten kan leda till att vår relation med Rwanda utvecklas (och att) processen att återuppta vänskapliga förbindelser den här gången är oåterkallelig", skriver Macrons kansli i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

Även Kigali välkomnar slutsatserna och beskriver i ett uttalande rapporten som ett steg "mot gemensam syn på Frankrikes roll i folkmordet".

Uppskattningsvis 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda våren 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.

De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Folkmordet var noga planerat, men utlösande faktor var nedskjutningen – oklart av vem – av det flygplan som dåvarande hutupresidenten Juvénal Habyarimana och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i. Då hade president Habyarimana skrivit på ett fredsavtal med tutsigerillan FPR, vilket vissa såg som ett svek.

Efter tre månaders dödande störtade FPR regimen. I dag är FPR det parti som styr landet.

I december 2018 lades en fransk utredning av attentatet mot presidenten 1994 ned i brist på bevis. Utredningen inleddes 1998 på begäran av anhöriga till franska besättningsmän som var med på planet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning