Rapport från ett brödrafolk

PÅ RESA. Musik från det fiktiva riket Zoongary. Ágnes Kaszás ackompanjeras av László Süle. Bild: Saara Autere

Live-installationen Greetings from Zoongary, Zoorop påminner om Klockriketeaterns uppsättning av De tre musketörerna, menär gjord med större allvar: mer ”live” och dokumentation, mindre humor och teaterkonst.

LIVE-INSTALLATION

David Kozma: Greetings from Zoongary, Zooropa.

Arbetsgrupp: Romulus Chiciuc, Senni Eskelinen,Zsolt Fodor, Ágnes Kaszás, David Kozma, László Süle.

Föreställning på Mad House i Södervik den 20.1.

Sommaren 2016 reste regissören och skådespelaren David Kozma, bosatt i Finland, till sina barndomstrakter i Ungern och Transsylvanien. Kozma är till hälften ungrare, till hälften rumän. Han kände inte längre igen sitt Europa och ville göra en nyorientering och dokumentation. Ungern har varit ett transitland och en hjälpare, men nu har Jobbik, ett parti på yttersta högerkanten klivit fram på den politiska scenen. Kozma frågar sig hur det har gått till.

Installationen om Zoongary utgår från konceptet att låta publiken gå i nya skor, iklä sig flytväst och bege sig ut på havet, ett mörklagt utrymme med svart plast och ett starkt bakgrundssus. Resten av kvällen består av en rundvandring i olika rum, med olika episoder som är utformade på olika sätt: en frågesport, levande musik från Centraleuropa, människoöden och avslutningsvis en lätt måltid med tillhörande sup. Man utmanar gränsen mellan privat och offentligt, teater och verklighet. Det är intressant att se på Centraleuropa ur ett finländskt perspektiv, här finns mycket som påminner i det politiska klimatet, språket och musiken men samtidigt också tydliga skiljelinjer.

Publiken involverad

Publiken skickas ut på havet, möter gränser, murar, staket, taggtråd och främmande språk, men också frågor som försöker se hur allt detta har kunnat ske. Reseledare genom Presseriets utrymmen på Södervik, är förutom Kozma själv, Ágnes Kaszás och musiker. Kozma och Kaszás kommer nära publiken. Man kan se svettdropparna, höra darret på rösterna och hur de går runt skratten. Kozma involverar publiken i lagom mått, ingen blir påtvingad, alla är inbjudna. Klockriketeaterns uppsättning av Tre musketörer hade motsvarande tematik. Greetings from Zoongary, Zooropa är gjord med större allvar, utsiktsplatsen ligger närmare. Det här är mera "live" och dokumentation, mindre humor och teaterkonst.

Kvällens inramning omfattar vissa begränsningar jag undrar om arbetsgruppen tänkt på. För att kunna ta del av hela installationen behöver man förstå engelska och helst ha tillgång till en smarttelefon. Om man har svårt att stå i två timmar gör man klokt i att säga till, det finns hopfällbara stolar.

Barbro Enckell-Grimm

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning