Rapport: Demokratin i USA på tillbakagång för första gången

Trumpsupportrar i Nevada. Arkivbild. Bild: Wong Maye-E/TT-AP

USA finns för första gången med på en lista över länder med demokratisk tillbakagång. Det säger organisationen Idea som menar att en synlig försämring började 2019.

Mer än var fjärde person i världen lever i ett land med demokrati på tillbakagång, uppger den mellanstatliga organisationen Idea (Institute for Democracy and Electoral Assistance).

"I år kodade vi USA som tillbakagående för första gången, men våra uppgifter tyder på att tillbakagången började åtminstone 2019", står det i rapporen "Global State of Democracy 2021".

Vändpunkt efter valet

– USA är en högpresterande demokrati och förbättrade sig till och med gällande indikatorer för opartisk administration 2020. Men nedgången i medborgerliga friheter och kontroller av regeringen indikerar att det finns allvarliga problem med demokratins grunder, säger en av rapportens medförfattare, Alexander Hudson, till AFP.

"En historisk vändpunkt kom 2020–2021 när förre presidenten Donald Trump ifrågasatte valresultatets legitimitet", heter det i rapporten.

Dessutom pekar Hudson på en "nedgång i kvaliteten på förenings- och mötesfriheten under protesterna sommaren 2020".

Organisationen Idea, som har sitt säte i Stockholm, bygger sina bedömningar på 50 år av demokratiska indikatorer i cirka 160 länder. Länderna delas sedan in i tre kategorier: demokratier (inklusive de som är "på tillbakagång"), hybridregeringar och auktoritära regimer.

Fördubblats på tio år

Antalet demokratier på tillbakagång har fördubblats under de senaste tio åren. På listan finns bland annat Ungern, Polen och Slovenien.

Två länder som fanns på den listan förra året – Ukraina och Nordmakedonien – togs bort i år då läget där har förbättrats. Två andra, Mali och Serbien, lämnade listan eftersom de inte längre anses vara demokratier, utan klassas i rapporten som hybridregeringar.

Exempelvis Myanmar gick från att vara en demokrati till en auktoritär regim.

Trenden håller i sig

För femte året i rad var det fler länder som rör sig i riktning mot mer auktoritärt styre än mot demokratisering. Idea förutspår att den trenden håller i sig.

Enligt rapporten har en utveckling som innebär att demokratier försvagas "blivit mer akut och oroande" sedan pandemins start.

"Vissa länder, särskilt Ungern, Indien, Filippinerna och USA, har (påtvingat) åtgärder som motsvarar demokratiska kränkningar – det vill säga åtgärder som var oproportionerliga, olagliga, obestämda eller utan samband med nödsituationens natur", heter det i rapporten.

Idea är i sin årsrapport oroat över att mer än 2 av 3 människor i världen nu lever i länder som antingen är auktoritärt styrda eller där demokratin är på tillbakagång – och att den nedslående trenden tros fortsätta.

Bland de länder som nämns som särskilt oroande finns några av världens största; Brasilien och Indien. Även USA och Polen, Slovenien och Ungern tas upp som fall som extra anmärkningsvärda.

De tre EU-länderna finns också med på listan över demokratier där utvecklingen gått mest bakåt sedan 2010. Topp tre på den listan, alltså allra värst, är Turkiet, Nicaragua och Serbien.

Idea har gjort sin kartläggning baserad på data som går tillbaka till 1975.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning