Rapport: 80 journalister dödades i år

Jamal Khashoggi försvann i samband med att han besökte det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet den 2 oktober. Saudiarabien har medgett att han mördades i samband med besöket. Khashoggi är en av 80 journalister som dödades under 2018. Bild: TT-AP/J. Scott Applewhite

Mord, fängslanden och kidnappningar av journalister har ökat 2018. Totalt dödades 80 journalister runt om i världen, enligt en rapport från Reportrar utan gränser (RSF).

Efter att ha gått ner i fjol ökade antalet journalister som dödades 2018. Det mest uppmärksammade fallet är den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi som mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet.

De farligaste länderna för journalister är Afghanistan (15 döda), Syrien (11 döda) Mexiko (9 döda) och Jemen (8 döda). Siffrorna omfattar både professionella och icke-professionella journalister samt mediearbetare.

Fängslanden och kidnappningar av journalister ökade också jämfört med föregående år. 348 journalister sitter fängslade i världen, jämfört med 326 vid samma tid förra året. 60 journalister hålls som gisslan.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning