Rapport: 80 journalister dödades i år

Jamal Khashoggi försvann i samband med att han besökte det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet den 2 oktober. Saudiarabien har medgett att han mördades i samband med besöket. Khashoggi är en av 80 journalister som dödades under 2018. Bild: TT-AP/J. Scott Applewhite

Mord, fängslanden och kidnappningar av journalister har ökat 2018. Totalt dödades 80 journalister runt om i världen, enligt en rapport från Reportrar utan gränser (RSF).

Efter att ha gått ner i fjol ökade antalet journalister som dödades 2018. Det mest uppmärksammade fallet är den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi som mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet.

De farligaste länderna för journalister är Afghanistan (15 döda), Syrien (11 döda) Mexiko (9 döda) och Jemen (8 döda). Siffrorna omfattar både professionella och icke-professionella journalister samt mediearbetare.

Fängslanden och kidnappningar av journalister ökade också jämfört med föregående år. 348 journalister sitter fängslade i världen, jämfört med 326 vid samma tid förra året. 60 journalister hålls som gisslan.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46