Rapinoe historisk hjälte igen: "Vi är galna"

Megan Rapinoe gjorde ett fantastiskt VM. Bild: Philippe Desmazes/Lehtikuva

Hon var inte den största amerikanska stjärnan inför mästerskapet. Men Megan Rapinoes Frankrike-resa har varit en framgångsaga.Mot Nederländerna blev hon återigen hjälte och historisk med sitt 1–0-mål. 34-åringen är den äldste spelaren att göra mål i en VM-final.– Det är surrealistiskt. Jag vet inte hur jag ska känna just nu, säger hon efter guldet.

Alex Morgan var på förhand USA:s största fixstjärna inför mästerskapet i Frankrike. Och det började bra för anfallaren, som gjorde fem mål i premiärmatchen mot Thailand.

Sedan dess har hon dock fått se sig överglänst av en annan lagkamrat – Megan Rapinoe.

– Det är Rapinoe som har burit laget på sina axlar, sade Morgan inför semifinalen mot England.

Rapinoe har avgjort matcher, bråkat med Donald Trump och varit navet i den amerikanska offensiven genom turneringen. I finalen var det Rapinoe som såg till att USA vann sitt fjärde VM-guld genom att sätta 1–0-målet på straff.

– Jag tror inte jag kan beskriva det, säger en känslosam Rapinoe i TV4:s sändning efter finalsegern.

Sex mål

1–0-målet innebar att 34-åringen blev den äldsta spelaren att göra mål i en VM-final. Dessutom vann Rapinoe guldskon på sex mål och och tre assist före just Alex Morgan, som stått för lika många poäng men på fler spelade minuter.

Efter finalen valde hon att lyfta lagkamraten Rose Lavelle, som gjorde 2–0-målet.

– Hon har saknat det där sista i turneringen. Men jag är så stolt över att hon får utdelning i kväll. Hon är en superstjärna, säger Rapinoe.

Men det är inte bara på planen som Megan Rapinoe, utsedd till hela VM-turneringens bästa spelare, skapat rubriker. Utanför den beskriver hon sig som en "vandrande protest" på grund av sitt starka rättspatos.

Tidigare under turneringen har hon bland annat hamnat i ett infekterat bråk med president Donald Trump efter att hon öppet deklarerat att hon "vägrar åka till det där jävla Vita huset" om USA vinner guld.

Ett besök som inte ser ut att bli verklighet trots guldet.

– Jag tror inte att laget kommer att gå dit, säger USA:s reservmålvakt Ashlyn Harris om ett eventuellt firande.

"Vi är galna"

Och i den pågående konflikten mellan damlandslaget och det amerikanska fotbollsförbundet om orättvisa löner har Rapinoe varit en av huvudfigurerna.

– Vi kämpar för en likvärdig satsning på både dam- och herrfotbollen, sade stjärnan tidigare i våras enligt nyhetsbyrån Reuters.

En konflikt som stjärnan dock menade inte skulle påverka mästerskapet i Frankrike – och så blev det.

USA gick fram i mästerskapet som en obesegrad ångvält. Till slut stod Rapinoe där på planen i Lyon, tårögd, som en historisk vinnare och letade efter orden:

– Vi är galna. Det är vad som gör oss så speciella. Vi är så tajta och gör allt för att vinna.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning