Rantanen tror han kan få klubbkompisen Landeskog ur balans

Stark forward. Mikko Rantanen har fått jubla tre gånger som målskytt i VM. Mot Sverige vill han fortsätta producera framåt. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Mikko Rantanen ser fram emot att möta turneringen starkaste försvar och största målvaktsstjärna.– Det ska bli kul att gå in och kämpa och jobba hårt för att ta sig in framför Lundqvist, säger han inför semifinalen mot Sverige.

Mikko Rantanen är Lejonens bästa målskytt i VM och för att Finland ska kunna fortsätta överraska positivt och skrälla hela vägen till final krävs den 20-åriga anfallarens starka insatser också i fortsättningen.

Att Rantanen, som var lagkapten för U20-laget som vann VM-guld på hemmaplan för ett år sedan, skulle ha en så stor och ledande roll i VM-laget i vår kom nog som en överraskning för många. Det trots att han har en kanonsäsong i NHL bakom sig.

För ett år sedan var Rantanen med och lärde sig i en mindre roll – nu har han spelat i första kedjan hela turneringen och noterats för 3+5 på åtta matcher..

– Jag har gått framåt som spelare och utvecklats på alla delområden. Jag är bättre på helhetsspelet och att få spela i en så här stor roll gör ju att man trivs bättre, säger han.

– Spelet i de smala rinkarna i NHL har utvecklat mycket.

Och som bekant presterar en spelare alltid bäst då han trivs i laget, i sin roll och i sin omgivning. Det gör Rantanen i VM i Paris och Köln.

– Det värmer att få spela i en så stor roll men nu gäller det att fortsätta på samma sätt.

Stark debutsäsong i NHL

I NHL var Rantanen en av få väldigt stora utropstecken i Colorado Avalanche. Den amerikanska klubben hade en blytung säsong men Rantanen hittade snabbt sin roll i laget och klarade av att ta en plats i den spelande laguppställningen. Men han gjorde mycket mer än så. Med sina 20 mål och 38 poäng var lagets bästa målskytt och trea i den interna poängligan.

– Mitt mål var att ta en plats i NHL och spela där på en bra nivå. Jag ville få en säsong som inte bara handlade om att överleva utan att jag också kunde leverera och prestera. Det lyckades jag med och fick en stor roll

Den starka individuella säsongen och klubbens svaga insatser var delorsaker till att Rantanen ville avsluta sin säsong i Lejonen och VM.

– Efter en svår säsong i klubben fanns det chansen att komma hit och vinna något med landslaget och har vi chansen att göra det, säger Rantanen.

Efter en något svår turnering för laget där Rantanen själv lyckats bra är Lejonen framme i semifinal där man ställs mot bekanta rivalen Tre Kronor.

Rantanen ställs dessutom mot två av sina lagkamrater i matchen då Gabriel Landeskog och Carl Söderberg finns i det svenska laget.

– Det är klart att det skulle vara kul att slå dem och kunna påminna dem nästa säsong också om det inte är det viktigaste i matchen, säger Rantanen.

– Om det går bra får jag säkert skicka sms till dem vid något skede. Kanske inte direkt efter matchen, men efter en stund.

Colorados lagkapten Landeskog är en otrevlig spelare att möta då svensken spelar en frän och fysisk hockey men Rantanen vet att det finns sätt att rubba den något hetlevrade forwarden.

– Han är nog inte trevlig att möta. Det är bra att han är lagkamrat i klubblaget. Han spelar hårt och tufft och är stark framför målet. Det är tur att det bara handlar om en match där jag möter honom, säger Rantanen.

– Han spelar med väldigt mycket känsla, han tacklar, krigar och sliter hela tiden. Han lyckas ofta reta upp motståndarna och då han spelar med så stor känsla hela tiden kan man också få honom ur balans i rinken. Jag vet inte om man kan rubba honom bara med snack men jag ska försöka.

Men det räcker inte med att enbart reta upp Landeskog. För att Lejonen ska slå Tre Kronor krävs mycket mer.

– Det finns mycket NHL-killar i deras lag och på pappret ser deras lag mycket starkt ut. Men det gjorde USA också. Vi ska fortsätta försvara på samma sätt och få lite bättre anfall så slutar det nog bra för vår del, säger Rantanen.

För att få i gång anfallet bättre krävs extra mycket mot Sverige. Det svenska försvaret är urstarkt och det handlar inte bara om en sextett NHL-spelare. Det är backar som spelar med stjärnstatus i NHL.

– De har en mycket stark backbesättning och man kommer att få jobba och kämpa hårt för att ta sig in framför deras mål. Det är dit vi måste ta oss, säger Rantanen.

– Och så har de dessutom Lundqvist i mål då det blir nog en bra utmaning för oss.

Rantanen ler då han tänker på att få gå heta kamper med de svenska backarna. Namn som Victor Hedman, John Klingberg, Anton Strålman, Oliver Ekman-Larsson, Alexander Edler och Johan Brodin skrämmer inte Rantanen – tvärtom.

– Jag trivs där framför målet och det ska bli kul att få kämpa för att ta mig dit, säger han.

Inte heller ett möte med den magiska svenska målvakten Lundqvist framkallar någon rädsla eller oro hos Rantanen.

– Jag har aldrig gjort mål på honom. Jag spelade två matcher mot honom förra säsongen men lyckades inte näta då, säger Rantanen om Lundqvist.

– Man måste få killar framför mål, annars går inte pucken in.

Fakta

Lagkompisar som motståndare

Carolina: Eddie Läck, Victor Rask, Elias Lindholm och Joakim Nordström mot Sebastian Aho.

Columbus: William Karlsson mot Joonas Korpisalo och Markus Hännikäinen.

Colorado: Gabriel Landeskog och Carl Söderberg mot Mikko Rantanen.

Stjärnduellen: Victor Hedman och Anton Strålman mot Valtteri Filppula, tidigare lagkamrater i Tampa Bay.

Semifinaler:

Kl. 16.15 Ryssland–Kanada.

Kl. 20.15 Sverige–Finland

Matcherna direktsänds på MTV3 med svenskspråkigt referat av HBL:s Niclas Lönnqvist.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning