Rantanen öser in poäng

Bild: Lehtikuva/Jonathan Daniel

Han var bästa finländska poängplockare i fjol och den enda blåvita stjärnan över 80 poäng i grundserien. Och Mikko Rantanens form håller i sig i Colorado.

Rantanen stod för tre assist då Colorado golvade Buffalo med hela 6-1 på bortaplan. Det var som vanligt superduon Rantanen-Nathan McKinnon som visade vägen. Den sistnämnda satte två mål, båda på assist av Rantanen.

– Jag vet inte om jag kan spela så mycket bättre än jag gör just nu, säger McKinnon till NHL.com.

Rantanen är poängbäst i Avalanche med 1+6, McKinnon har noteradets för 5+1 och den tredje viktiga länken i kedjan Gabriel Landeskog 1+1.

Totalt ligger Rantanen 16:e i NHL:s poägliga, fem poäng efter Torontostjärnorna Auston Matthews och Morgan Reilly. Det är fyra Maple Leafs-spelare i topp där med John Tavares som trea och Mitchell Marner som fyra.

Colorado har inlett säsongen utmärkt med tre segrar på fyra matcher.

Joonas Donskoi satte 2-2 mot Rangers men New Yorks stolthet vann med 3-2 efter förlängningsmål Brady Skjei.

Alexander Barkov gjorde 1+1 för Florida men det räckte inte då Columbus vann med uddamålet. Panthers har inlett blytungt och laget ligger sist i öst.

Pekka Rinne nollade Winnipegs fruktade offensiv då Nashville vann med 3-0. Rinne tog 29 skott.

Pettersson näst bäst genom tiderna

NHL-rookien Elias Pettersson fortsätter att imponera i Vancouver. Hans poängsvit är intakt efter målet i 4–1-segern över Tampa Bay.

– Det var ett turmål, men alla mål räknas, säger han till NHL.com.

Pettersson var SHL:s poängkung förra säsongen. Nu visar han samma näsa för mål i NHL. Efter fyra omgångar har han gjort fyra mål och tre assist. Det gör honom till lagets näst bästa rookie genom tiderna. Bara Thomas Gradin var bättre för 30 år sedan med åtta poäng efter fyra matcher, skriver NHL på Twitter.

Tampa Bay hade en 1–0-ledning när Pettersson fick in kvitteringen. Derrick Pouliots skott studsade ut på Pettersson och studsade förbi Tampa Bay-målvakten Andrej Vasilevskij och in i mål.

– Pucken tog i magen och jag trodde att jag sen skulle kunna skjuta in returen. Men efter att den träffat mig försvann den för mig och i nästa ögonblick är det mål, säger Pettersson.

– Väldigt tursamt, men det köper jag. Varje mål är lika mycket värda, oavsett hur fula eller snygga de är.

Räddade 33 skott

Det var dock en annan svensk som stal rubrikerna – Vancouvers målvakt Anders Nilsson som räddade 33 skott i sin första match från start i höst och valdes till matchens bästa spelare.

– Jag kände mig säker. Det har gått bra de senaste veckorna så jag såg fram emot att få en match, säger Nilsson till NHL.

Han berättar för Vancouver Sun att han jobbat på en del förändringar i sitt spel.

– Det jobbet pågår fortfarande, säger han.

Nilsson passade också på att hylla en annan svensk lagkompis – Alexander Edler – som blockerade åtta skott.

– Han är som en andra målvakt, säger Nilsson till Vancouver Sun.

Dahlins första poäng

Den svenske draftettan, Buffalos Rasmus Dahlin, har fått sin första poäng i NHL. Dahlins målgivande passning gick till backkollegan Nathan Beaulieu som gjorde målet i slutet av andra perioden.

Matchen dominerades i övrigt av Colorado, som vann med 6–1.

"Första NHL-poängen – många fler kommer!", twittrar Buffalo Sabres efter Dahlins passning.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39