Ramy Essam tar revolutionen till Korjaamo

GRIPANDE. Musikern Ramy Essam tar publiken till händelsernas centrum, Tahrirtorget 2011, i sin monolog Ramy – In the Frontline på Korjaamo. Bild: Astrid Lindroos

Ramy – In the Frontline fångar revolutionens känsla, känslan av stå i främsta linjen och kräva förändring.

Ramy – In the Frontline

Regi: Maria Lundström. Dramaturgi: Marina Meinander. Visuell design: Janne Vasama.

Musik, på scenen: Ramy Essam.

Viirus premiär på Korjaamo 6.10.

Klipp ur tortyrvideor avlöser varandra på skärmen. Fängslade människor, kvinnor och män. Slag som utdelas med både händer och olika tillhyggen.

– Det här är vår polis, konstaterar Ramy Essam torrt.

Hans ton, saklig, ibland med ett sting av ironi och humor, kännetecknar monologen Ramy – In the Frontline. Utan minsta ansträngning – ja, så ser det ut – fyller den egyptiske musikern Korjaamos scen och trollbinder sin publik. Ramy Essam har en få förunnad scennärvaro och utstrålning, men han är också en berättare som faktiskt inte behöver förstärka eller överdriva. Hans material är starkt nog.

I början av den drygt en timme långa engelskspråkiga monologen, producerad av Viirus, visas de nyssnämnda videorna som avslöjar de egyptiska myndigheternas brutala övergrepp på landets befolkning. Videorna spreds på sociala medier, bidrog till att fördjupa folkets missnöje och var en av faktorerna bakom den egyptiska revolutionen 2011.

Men filmklippen tjänar också som ett slags illavarslande omen. Ungefär en halvtimme senare stirrar vi nämligen på Ramy Essams nakna rygg på samma skärm. Huden är blå och röd, på vissa ställen nästan svartslagen. En kropp nerbruten av timmar av tortyr.

Revolutionens känsla

Ramy – In the Frontline är en överlevnadsberättelse, men också en utvecklingsberättelse om en ung man som går från fotbollsspelare till musiker och aktivist. Bara tjugotvå år gammal blev Ramy Essam en av frontfigurerna för protesterna när han uppträdde på Tahrirtorget i Kairo med låten Irhal, i vilken diktatorn Hosni Mubarak uppmanas att avgå. Monologen handlar framför allt om musikens och lyrikens betydelse för Ramy Essam och för revolutionen i Egypten.

Texten, liksom många av låtarna som Ramy Essam framför under kvällen, är gripande. Monologen fångar särskilt revolutionens känsla, känslan av att stå i främsta linjen och kräva förändring. En farlig plats, men likväl en hoppfull plats som Ramy Essam längtar tillbaka till. Minnet får honom att kämpa vidare och tro att samhället kan förändras igen, trots att läget känns låst och hopplöst.

Föreställningen har inte bara ett fängslande innehåll utan också en stilig förpackning tack vare Maria Lundströms regi och Janne Vasamas visuella design. Det gäller allt från grafiken i videoinserterna till de enkla men fyndiga regimedlen, till exempel när konflikten mellan polis och demonstranter iscensätts med hjälp av småsten, några slantar och skruvar. Genom Google, Wikipedia och Youtube förflyttas publiken till Egypten, ett effektfullt verktyg som tidigare använts bland annat i den holländska föreställningen Woe som gästspelade i Finland för ett par år sedan.

Ramy Essams monolog är ett vittnesmål från en människa på flykt från sitt hemland, ett vittnesmål om hur mycket en människa kan tvingas offra i kampen för ett bättre samhälle – något som många finländare, av dem en hel drös politiker, uppenbarligen bör upplysas om.

Men en invändning har jag mot hur föreställningen väljer att rikta sitt fokus. Texten tenderar att uppehålla sig vid hur Ramy vaknar upp politiskt, men den nämner bara de politiska motiven och sakfrågorna – vad han kämpar för och emot – i bisatser. På samma sätt saknar jag en kontextualisering som redogör för publiken varför händelserna i Egypten spelat en avgörande roll för världspolitiken. Utan sammanhanget blir den personligt hållna berättelsen smått rumphuggen. Dessutom hade en berättare som Ramy Essam klarat av att gestalta också de här komplexa skeendena på ett fascinerande sätt.

Isabella Rothberg Teaterredaktör

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning