Rami Adham för Esbonallar till Syrien

När Rami Adham i maj reser till Syrien blir det hans 27:e hjälpresa till det forna hemlandet. Med sig i bagaget har han mat, förnödenheter och mjukisdjur från Esbo.

– Barn förstår sig inte på pengar. För att glädja dem som finns kvar i krigets Aleppo för jag mjukisdjur och leksaker till barnen, säger Rami Adham.

Han är företagare i Helsingfors och aktiv i välgörenhetsorganisationen Finland–Syrien-föreningen som samlar in medel till förmån för dem som fortfarande lever i det sönderbombade Syrien. Ungefär varannan månad reser Adham till sitt forna hemland med en ny hjälpförsändelse. Tidigare åkte han med skåpbil genom Europa, men det går inte längre.

– På grund av att så många gränser numera är stängda måste jag flyga. Men jag har nått en bra överenskommelse med ett turkiskt flygbolag, så att jag får ta med mig extra bagage.

Nästa gång Rami Adham flyger till Turkiet i mitten av maj har han med sig donationer från många olika håll, exempelvis leksaker som ishockeylaget Ilves anhängare har donerat. Där finns också säckvis med mjukisdjur som daghemsbarn och skolelever i Esbo har samlat in. Initiativet till den insamlingen kommer från Karin Creutz.

– Jag har flera gånger föreläst om flyktingkrisen och kriget i Syrien i olika skolor i Esbo och noterat att det där har funnits en stark vilja att hjälpa. Därför gav vi nu de svenskspråkiga skolorna och daghemmen en chans att delta i insamlingen av mjukisdjur, säger Creutz.

Insamlingen genomfördes med kort varsel och intresset var stort ute bland barnfamiljerna. Exempelvis i Lagstads skola i Esbo centrum samlade man ihop hela åtta säckar med mjukisdjur. På daghemmen har insamlingen lett till diskussioner om vikten av leksaker.

Så här löd responsen från ett av de fjorton daghem som deltog i kampanjen: Vi gick också tillsammans igenom dagismjukisdjur och barnen valde vilka de kunde avstå ifrån. Det var lärorikt och väckte känslor bland barnen.

Mediciner och mat

De syriska barnen vet redan att när Rami Adham kommer har han leksaker med sig. Men nallarna är ändå inte huvudorsaken till hans många resor, utan de livsviktiga förnödenheterna och pengar till mat.

– Det finns inte leksaker i Syrien längre, så barnen blir väldigt glada när jag kommer. Men jag har också med mig donerade kontanter och med dem köper jag förnödenheter som mediciner och livsmedel på orten. Till barnen köper jag bananer, choklad, kex och slickepinnar så att de också ska få smaka på sådant som andra barn äter hela tiden.

Rami Adham fungerar som länk mellan drygt 400 föräldralösa fadderbarn i Aleppo som föreningen har i sitt register och deras faddrar bosatta i Finland. Varannan månad ser han till att faddrarnas bidrag når fram till rätt familj, som i sin tur kan köpa mat bland de livsmedel som fortfarande kommer in till Aleppo.

– Vi kan inte ens tänka oss att inkvartera de föräldralösa barnen i något slags barnhem, det skulle genast bombas sönder. Barnen bor hos släktingar eller vänner runtom i staden. Med hjälp av faddrarnas bidrag kan vi trygga deras vardag, så att de åtminstone får kläder och mat.

Fakta

Bistånd till Syrien

Finland–Syrien-föreningen är en välgörenhetsorganisation som hjälper barn i Syrien, speciellt dem som förlorat sina föräldrar under det snart fem år långa kriget.

Hjälpen förs fram av föreningens förgrundsfigur Rami Adham, som under de gångna åren har gjort 26 hjälpresor till sin forna hemstad Aleppo i Syrien.

Föreningen har startat olika projekt, som fadderprojekt, skolprojekt och Iftar-projektet, där man delar ut matportioner till familjer under fastemånaden Ramadan.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22